Пролетна ваканция на Червено море в Египет

В първите дни на новата 2023-та година обсъждахме възможностите за семейна почивка на топло за априлската ваканция на децата. След въображаема обиколка на Средиземноморието така и не намерихме достатъчно топло място за истинска морска почивка. Така се насочихме към място, където вече бяхме ходили през зимата преди 4.5 години.

Бързо превъртане напред – в началото на априлската ваканция кацнахме на летището в Хургада. Отново първите гледки бяха към планините и пустинята.

Египет кацане пустиня

Докато успеем да се измъкнем от летището вече слънцето се беше скрило зад облаци фин пустинен прах. Пътуването ни до хотела не беше особено интересно, но отне малко повече време. Бях избрал по-отдалечен хотел на спокойно място. Както се оказа по-късно нямаше други на километър в двете посоки по плажа. Времето беше доста приятно топло, около 30 градуса. Един от първите ми кадри от кея на хотела към брега – отново на Червено море.

Египет

Брегът беше доста плитък, особено при отлив. Което даваше възможност да се разглеждат красиви раковини и корали, останали по плажа или по оголилите се скали. Събирах някои за снимка и после ги оставях, защото изнасянето им от страната е забранено.

Червено море раковини

Ето как изглеждаше и изгревът по време на отлив.

Изгрев Червено Море

Един по-близък кадър, морето сякаш не искаше да пусне слънцето 🙂

Изгрев Червено Море

Морето по изгрев обикновено беше много спокойно. Това позволяваше да използвам ефекта на водното огледало. Може би тук е момента да спомена, че изгревите бяха около 5:25 местно време и аз не изпуснах нито един! Това беше единственото време през почивката, когато бях сам и ми действаше много зареждащо.

Огледален изгрев

По брега можеше да се видят доста следи и дупки изкопани от раци, различни по размер. Успях да щракна един от по-големите, като впечатление правеха очите му.

Рак със странни очи

По-малките раци се криеха в раковини. Често като ги вдигнеш излизаха да видят какво става…

Раче

При ясно време имаше хубави гледки на няколко плана – море, планини, дюни. Хората правещи разходки с камили допълниха идилията. Трябва да отбележа, че нестопанисваните части на плажове като този имаха боклуци, които почистих за снимката.

Пейзаж от кея към брега

По залез острите скали се очертаваха много хубаво. Този път така и не успях да стигна по-близо до тях и пустинята. Не, че бяха толкова далече, но беше трудно да обясниш на местните, че просто искаш да се разходиш. Без АТВ, джип и съпътстваща програма. Представям си, ако ги бях питал за колело 🙂

Залез в планините

Един от залезите беше с повече облаци, които светнаха особено красиво за няколко минути.

Огън в небето

По залез се гоних и с този рак из плитчините. Малко съжалих, че не си взех макро обектива за тази почивка.

Бягащо раче

Е, с някои не се гонехме. Този скоро е бил изхвърлен на брега и още не беше побелял от силното слънце.

Червен рак на плажа

Вечер хубави светлини огряваха кея, но той беше затворен дори и за настоятелни фотографи 🙂

Кей и светлини след залез

Следващата снимка ми е най-тъмната. След това отивахме на вечеря и не съм правил нощни разходки. След цял ден по плажа и около басейните с децата вечерите бяха за почивка.

Почти нощ на кея

Един последен залез, за който едва намерих малки плажни дюни.

Финален огнен залез

Както се вижда не ходихме на шнорхелинг, дайвинг, разходки с камили, лодки или други МПС-та. Но пък си изкарахме една хубава ранна морска почивка 🙂

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *