Тенис ATP 250 Sofia Open 2022

В началото на есента се проведе поредното издание на силния тенис турнир София Оупън 2022. За пореден път бях сред акредитираните фотографи. Месец преди турнира организаторите съобщиха, че Григор Димитров ще участва този път. За пръв път от 2017-та, когато спечели титлата пред въодушевената родна публика. Сред другите поставени в основната схема личаха имената на двукратния шампион в София – Яник Синер, Пабло Кареньо Буста и Лоренцо Музети. Други българи в основната схема бяха Димитър Кузманов и Александър Лазаров.

Ще започна моята фото история с първия мач на Гришо срещу Иля Ивашка. Залата се понапълни, а за незапознатите наши фенове това трябваше да е лесна победа. За съжаление мачът не се разви така – Григор беше несигурен и допускаше грешки.

Sofia Open 2022 Grigor Dimitrov

Ивашка беше стабилен, без да блести.

Ilya Ivashka

Хората до последно не вярваха, че Григор може да отпадне в първия си мач на този турнир. Но точно това се случи дори без да вземе сет 3-6, 6-7.

Sofia Open 2022 Grigor Dimitrov

Следващият мач същата вечер беше с друго българско участие – Александър Лазаров трябваше да пребори сили с Лоренцо Музети. В първия си мач Лазаров беше постигнал първата си победа в основна схема на ATP турнир срещу Иржи Лехечка. Както се оказа – апетитът идва с яденето. Алекс започна изключително силно и концентрирано, демонстрирайки някои наистина страхотни отигравания.

Alex Lazarov

Музети беше изненадан и загуби първия сет с тайбрек.

Музети

Втория сет продължи доста оспорвано, като публиката редовно избухваше от страхотната игра на българина. „Давай Гришо“ се превърна в „Давай Алекс“!

Давай Алекс

За съжаление след няколко изключително удобни възможности да затвори втория сет и мача Лазаров не успя. Умората си каза думата в третия сет и така настъпи пълен обрат. Но това беше един изключителен мач на високо ниво. Въобще не си личеше кой е номер 300+ и кой 30 в ATP ранкинга.

Alex Lazarov

Изненада в началото на турнира беше отпадането на номер 2 в схемата Пабло Кареньо Буста от Марк-Андреа Хюслер(за когото ще стане дума по-надолу).

На четвъртфиналите Яник Синер се справи без проблем с Александър Вукич.

Jannick Sinner

Aleksandar Vukic

Поставеният под номер 5 тинейджър Холгер Рун се изправи срещу Ивашка. Въпреки младостта си показа устойчивост и игра, която допадна на публиката.

Ilya Ivashka

Holger Rune

Полуфиналите бяха Синер срещу Рун и Музети срещу Хюслер. Така логично изглеждаше да очакваме италиански финал. Рун и Хюслер обаче не мислеха така и се справиха с италианските си съперници за да се борят за първата си ATP титла. Аз лично много харесвам, когато нови тенисисти стигат до финала на такива турнири. Може след време да се окаже, че сме гледали началото на велики играчи.

Sofia Open 2022 Final

Началото на мача започна с пробив на Хюслер, който го задържа до края на първия сет. Рун беше малко по-експресивен и нервен.

Sofia Open 2022 Final

Sofia Open 2022 Final

В публиката имаше доста красиви и развълнувани лица.

Sofia Open 2022 Final

Във втория сет беше много оспорвано, но все пак накрая Хюслер успа да победи в тайбрека, а с това и в мача!

Sofia Open 2022 Winner

Sofia Open 2022 Winner

Sofia Open 2022 Winner

Sofia Open 2022 Winner

Така приключи едно от любимите ми спортни събития. Надявам се следващата година пак да видим страхотен тенис и изненади. А ако искате да видите повече снимки посетете:

 

Галерия с повече от 100 снимки ТУК.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *