Портретно юлско утро

Често свързваме юлското утро с посрещане на изгрева някъде на море или планина. Красивата светлина на първите слънчеви лъчи и свежестта на утрото през лятото обаче рядко се използва за портретна фотография, защото моделите не обичат ранното ставане. Затова и напоследък не си позволявам дори да предлагам такива снимки. Но пък понякога като стане въпрос, че по залез ще е топло и пълно с хора, а моделът е гимнастичка свикнала на режим с ранно ставане нещата съвсем естествено си идват на мястото 🙂

Много обичам да работя със сериозни и подготвени хора като Невяна Владинова. И ни стана навик да снимаме с красива естествена светлина и хубаво топло време. Този път исках да съчетая елегантен летен стил с хубава светлина и малко класически елементи от Борисовата градина в София. И така, в 6 сутринта се намерихме в празния парк(лудите сме на изчезване!). Малко настроение и… 3,2,1 Снимаме!

Невяна Владинова портрет по изгрев

Утринната светлина ни доведе тук по това време, така че се опитахме да се възползваме максимално добре, а аз много обичам контра осветлението.

Невяна Владинова изгрев контра светлина

Тук се гонихме с един лъч светлина, който се прокрадваше през дърветата и даваше изключително приятен топъл цветен контраст спрямо фона.

Невяна Владинова портрет изгрев коса

Понякога не е лесно да се намери по-сериозно изражение, докато си говоря глупости, но Неви се справи чудесно.

Неви портрет изгрев

А за щастие нямаше нужда всичко да е твърде официално и сериозно, парапетите могат да се използват по много различни начини.

Невяна Владинова портрет с парапет

Ето такива (д)ефекти обикновено се правят с изкуствено осветление и добавени филтри при обработка. А колко по-яко е да си уловиш светлината в обектива, докато снимаш.

Невяна Владинова портрет изгрев

С такава светлина и модел както и да се обърнеш се получаваше нещо красиво.

Невяна Владинова портрет изгрев

Малка промяна в ъгъла на снимане и светлината води до много различен резултат.

Невяна Владинова портрет изгрев

Малко по-сериозно и класическо в цял ръст.

Невяна Владинова портрет изгрев

Дори пробвах един по-стар от мен артистичен обектив за боке с кръгчета 🙂

Невяна Владинова портрет изгрев

За финал наминахме покрай задния вход на стадион Васил Левски. Там(много от вас ще се учудят) има много хубави класически високи бели колони. Слънцето вече беше по-ярко и създаваше чудесни условия за така наречения висок ключ, където модела и фона са нарочно преосветени.

Неви в светлина

Последен сериозен кадър и … Е време да ходим на работа. Като свършиш нещо рано сутрин денят е много по-пълен.

Неви в светлина

За да не се хваля ще се оплача – беше много трудно да си изберем кадри за споделяне. Почти всички бяха красиви и интересни по различен начин.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *