Пролетни контрасти 2022

Всяка пролет животът се събужда и ни добавя малко повече енергия и сила. Динамично променящото се време често не се харесва на хората, но пък така често може да видим много различни моменти всеки ден. Като цяло се опитвам да избягам от твърде разпространените цъфнали в бяло дръвчета и предпочитам по-шарените, и не толкова разпространени. Едно от първите цъфнали такива за сезона са тези розови и жълти храстчета.

пролет 2022

цъфтеж 2022

Случайно попаднах и на едно много интересно дърво – отдалеч приличащо на просто иглолистно растение, а отблизо със страхотни малки контрастни цветове.

цъфтеж 2022

За къде е пролетното настроение и без декоративните розови вишни, които вече могат да се видят на много места из градовете ни.

розови вишни

розови вишни

Не е задължително нещо да е цъфнало за да привлича погледа, някои млади листа също са в чудесни цветове.

цветове без цъфтеж

И така, пролетта не буди само растенията, но и много животинки. В един от първите топли априлски дни бях излязъл на разходка в Южния парк на София. Целта бяха по-скоро цветни детайли за фотография, но забелязах няколко водни змии около езерцата. По някое време станах свидетел на драматичната борба между една жълтоуха водна змия и планинска жаба. Към края на борбата се приближих достатъчно за чист кадър, а жабата вече беше почти погълната. Много хора свързват природата и пролетта само с миролюбиви сценки, но е хубаво да не забравяме, че кръговрата на екосистемите не е толкова едностранно нещо.

змия и жаба

А природните изненади не спираха, като дори и след топъл ден често следваха студени сутрини. Малките растения изглеждаха сякаш захаросани от пролетната слана.

скреж

Имахме и няколко доста студени периоди, в които снегът стигна до града. А в планината не остави много шансове на първите цъфнали дръвчета.

цъфтеж в снега

На Витоша сякаш зимата не си беше тръгвала, като старите жълто-кафеникави листа напомняха повече за първите есенни снегове.

снежна пролет

Последните могъщи зимни гледки из гората бяха особено драматични.

мистично в мъглата

Но все пак зимата беше готова да отстъпи.

Още контрасти

Не ми се искаше да завършвам блога със зимни картинки, затова и избрах едни от любимите ми пролетни дръвчета Рожков, които са доста разпространени в Карловско.

рошковВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *