Северно Черноморие 2021

След като ваксинациите очаквано не решиха всички проблеми за пътуване през лятото на 2021-ва все пак трябваше да почиваме някъде. Решихме да е из Северното Черноморие, като все пак избегнем най-натоварените големи курорти около Варна.

В средата на август е един от най-известните метеорни потоци – Персеиди. Намирахме се близо до Балчик и имах възможност да се пробвам с от терасата с метеорите след като децата заспят. Не си бях взел най-подходящата фототехника и по-скоро наблюдавах „падащите звезди“ отколкото да се надявам на нещо повече. Една от снимките обаче привлече вниманието ми с доста по-ярко уловени метеори:

Персеиди и още нещо

Според по-запознати, които видяха снимката, посоката в която е снимано и яркостта по-скоро говорят, че тези ярки метеори не са част от потока Персеиди. Пак съм имал късмет 🙂

Като говорим за късмет – обикновено намирането на интересни насекоми за снимане също е в тази категория. Този път една зашеметена богомолка се появи отнякъде и я штракнах докато си почива на терасата.

Богомолка

Тъй като не бяхме съвсем близо до морето изгревите и залезите ни бяха по-скоро полски.

Залез в полето

Няколко дни по-късно имахме една свободна от деца вечер, която съвпадна с деня на Варна. Нямахме очаквания за спокойствие, но все пак се изненадахме, че цялата крайбрежна алея е завзета от автомобили, което правеше разходката край морето не особено приятна. Стигнахме до едно място за малки концерти и останахме за Керана и Космонавтите.

Керана и космонавтите

По-късно имаше празнична заря, която хванах над морето, заедно със залязващия сърп на луната.

Ден на Варна 2021

След Варна продължихме на юг към Шкорпиловци, този път близо до морето и дългата плажна ивица. Една от сутрините си направих специална фоторазходка, още преди изгрев слънце.

Преди изгрев Шкорпиловци

Бях си набелязал този ръждясал кей и си прецених, че все ще стане интересно за снимане по изгрев. А то стана направо огнено – топлото море и леко хладната сутрин изглеждаха сякаш ръждата се разтваря във водата.

Кей море изгрев ръжда

Един по-широк поглед и със слънцето.

изгрев на кея

Наоколо по дюните имаше интересни растения, като например този жълт мак. За съжаление човешката дейност летия сезон доста вреди на този тип специфични растения.

Жълт мак

Имаше и поляни с красиво светнали в златно треви.

Крайбрежни треви

Една снимка от кея за довиждане – както често се получава плажът изглеждаше най-добре точно, когато е време да отпътуваме.

Плаж изгрев Шкорпиловци

Едно видео от същото място за финал, препоръчвам да се гледа на цял екран 🙂

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *