Берлин, Германия

Новата 2020-та година започна с пътуване за мен. Този път по-наблизо, прекарах няколко работни дни в столицата на Германия – Берлин. Нямах достатъчно време за разходки през светлата част на деня, която в средата на януари точно съвпадаше с работното ми време. Затова използвах следобеда след като пристигнах за бърза разходка из централната част на града. Архитектурата беше доста мащабна и внушителна, а едно от първите места, покрай които минах беше най-стария местен университет Humboldt.

Berlin, Germany, Humboldt University

Последните залезни лъчи (в 4 следобед) ме завариха на Gendarmenmarkt, площад на който се намират две катедрали и концертна зала. Избрах да заснема сградата с най-добра светлина в момента – Френската катедрала (Französischer Dom).

French Cathedral Berlin

Както вече споменах времето ми за разходки беше през тъмната част на денонощието, а тогава над всичко се открояваше и извисяваше ТВ кулата (Fernsehturm).

Berlin, Germany

Наблизо беше реконструираната в традиционен стил стара част на града, известна като Nikolaiviertel, наименована на най-старата берлинска църква Nikolaikirche (вдясно на снимката по-долу). Ако търсите ресторанти с традиционна немска кухня наоколо има доста такива.

Berlin, Nikolaikirche

Следващата крачка в разходката ми беше Берлинската катедрала (Berliner Dom), която седеше особено внушително на брега на река Шпрее.

Berlin Cathedral

На брега на реката можеха да се видят и няколко скулптури на три момичета и едно момче (Drei Maedchen und ein Knabe). Така спокойно мога да твърдя, че и в Берлин съм снимал голо тяло 🙂

Berlin, Germany

Сутрините в Kreuzberg бяха свежи, но малко типично зимно сиви и скучни. Затова се зарадвах да видя едно красиво дръвче с малки жълти плодове.

Зимни дръвчета

Случайно попаднах на Берлинската седмица на модата и така посетих едно интересно място. Kraftwerk е стар ТЕЦ, който сега е пригоден за събития. На мен лично много ми допадна индустриалната обстановка и голямото пространство.

East Berlin Old Powerplant Kraftwerk

Наблизо е и един от известните музеи, които „посетих“ само отвън, но изглеждаше интересно – Märkisches Museum.

 Märkisches Museum Berlin

Поради това, че реките в София са превърнати в грозни и неприветливи канали винаги ми е приятно да съм на място, където може да се разходиш покрай хубава река и да опиташ различни фотографии с отраженията на светлините.

Berlin Spree river and the TV tower

Единственото място с повишено присъствие на полиция и огради беше Райхстагът. Не, че имах намерение да нахлувам 🙂

Berlin, Reichstag

Може би най-известният символ на Берлин – Бранденбургската врата, изглеждаше внушително и по тъмно.

Berlin Brandenburger Tor

След обиколка на големите и известни обекти започнах да се заглеждам в по-малките красиви детайли, като тези фенери.

Berlin details

Островът на музеите е популярно място, но и доста от тях работят само през деня. Нощем обаче, като се вгледаш в някои стари фасади може да видиш следите и усетиш полъха на размирните времена, когато Берлин е бил в центъра на военните действия в края на Втората Световна Война.

Berlin WWII

Извън централната част все още има места с интересна история, като бункерите, които още могат да се посетят на места в града. Отидох по изгрев на едно от тези места – стара масивна бетонна кула за противовъздушна отбрана (Humboldthain Flak Tower).  Това са останки от много голям комплекс използван през ВСВ, включващ огромни бункери и допълнителни съоръжения.

Berlin Flak Tower III Humboldthain

Спокойствието на сутрешната ми разходка до тази кула беше нарушено от шум – една изплашена лисица изскочи от близките храсти и успях да я снимам преди отново да се покрие.

Лисица

За финал малко от най-голямата останала част от Берлинската стена, обособила се през годините след паднето на режима като галерия на открито(East Side Gallery). Имаше доста интересни произведения на изкуството, особено за нас, които сме живели в Източния блок. Избрах тази символична творба.

East Wall Gallery Berlin

Така за вас разходката си от Берлин предадох аз, надявам се да ви е било интересно 🙂

Berlin Trabant

 Един отговор за “Берлин, Германия”

  1. Дудо Бързия каза:

    Готино се е получило. Браво 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *