The Great Ocean Road

Имах един свободен уикенд докато бях в Мелбърн и разгледах възможностите за еднодневни екскурзии извън града. Не беше много трудно да избера една от най-популярните дестинации наоколо – Големият Океански Път (Great Ocean Road).

Пътят е с дължина 243 км по южното крайбрежие на Австралия и е строен от войници, завърнали се от първата световна война. По това време е имало голям проблем с намирането на работа и се е приемало като награда това, че са им предоставили възможност да работят там. Една от първите гледки към океана се открива при Anglesea.

Great Ocean Road

Големите плавни океански вълни бяха чудесно успокояващи за начало на дългия път. Близо до това място се намира и много известния плаж Bells Beach, където се провеждат едни от най-известните състезания по сърф.

Нямаше много време и продължихме напред по пътя, като скоро стигнахме до места с типичните евкалиптови горички.

Eucalyptus forest

Спряхме на едно място за малка разходка наоколо и малко запознаване с местната флора и фауна. На мен най-любопитни ми бяха птиците, повечето от които са местни видове, които не се срещат другаде.

Eucalyptus forest

Покрай брега се откриваха множество хубави гледки и ако зависеше от мен сигурно щяхе да спираме през 5 минути 🙂

Great Ocean Road

Малко след средата на пътуването пътят малко се отдалечава от брега към вътрешността. Там на малко по-голяма височина имаше хубави дъждовни гори. Или поне там, където не са изсечени за пасища.

Great Ocean Road

След това се спуснахме отново към брега и най-известната част от пътя, където ерозията е образувала причудливи форми от стръмния бряг.

Great Ocean Road

Това място е наречено Gibson Steps. Тук се очакваше да може да слезем до плажа по една стръмна пътечка. Оказа се, че зимата я е повредила и тя беше затворена.

Great Ocean Road

Няколко километра по-натам стигнахме до място с няколко пътеки за разходка наоколо. Тук вече имаше и доста туристи. На следващата снимка се вижда една арка, известна като London Arch.

Great Ocean Road

Самите скали бяха изрязани в страхотни форми, напомнящи за най-известните каньони в света.

Great Ocean Road

Тук имахме възможност и за слезем до един плаж, красиво затворен от скали, оставили само малка пролука към открито море. Мястото се нарича Loch Ard Gorge и има интересна история. През 19-ти век кораб с емигранти е корабокруширал в района и двама души (млади момче и момиче) успяват да оцелеят. Момчето успява да изкачи непристъпните скали и да намери помощ.

Great Ocean Road

Постепенно слънцето слизаше надолу и цветовете ставаха все по интересни. Една гледка към недостъпен съседен залив.

Great Ocean Road

В края на една от пътеките имаше много живописна гледка към различни скални образувания.

Great Ocean Road

Идваше залезът и се насочихме към най-известно място от програмата ни – 12-те Апостола (12 Apostles). Гледката точно тази вечер с тези облаци беше наистина спираща дъха.

Great Ocean Road

Интересно е, че всъщност стърчащите скали не са 12. Били са 9, но с ерозията в момента са по-скоро седем. Преди няколко десетилетия за да насърчат туризма Австралийските власти решават да измислят това име. Залезът беше точно срещу нас към скалите.

Great Ocean Road

Нормално за почивна вечер имаше доста хора на платформата, осигуряваща тази гледка. А светлината сякаш си играеше по плажа през разбиващите се в скалите океански вълни.

Great Ocean Road

Всяка следваща минута гледката се променяше и ставаше различно красиво. Един момент, когато слънцето вече се скриваше в морето.

Great Ocean Road

След залеза облаците останаха огнени и продължиха да насищат погледите ни с тази красота.

12 apostles

Останах много доволен от това пътуване, беше едно от най-красивите природни места, където съм бил. Мисля, че попаднах на това страхотно място по точното време (нарочно избрах залезен тур), а и краят на зимата беше хубав период за разходки. Гледките бяха толкова много, че бих останал по Големият Океански Път няколко дни при възможност, обикаляйки на кратки интервали насам-натам.

Още много снимки от пътуването ми могат да се видят тук:

Галерия със 150+ снимки от Австралия.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *