Мелбърн, Австралия

Ако се замислим за най-далечните дестинации от България определено Австралия е една от вероятните. Толкова далеч, че малко хора се замислят за това да посетят страната, освен ако не е с цел емиграция. На мен ми се откри възможност да посетя Мелбърн за десетина дни и ще споделя впечатления и снимки.

 В края на август е краят на зимата в тази част на света, като максималните температури бяха между 8 и 16 градуса. Трябваше да пристигна по тъмно в понеделник вечер зимно време и очаквах градът да е доста пуст. Първото ми изненадващо приятно впечатление от центъра на Мелбърн беше, че градът е доста оживен. Инфраструктурата беше доста добра за разходки, а и имаше много трамваи.

Melbourne street

 Оказа се, че заради добрата транспортна инфраструктура и изключително ниското ниво на престъпност няма проблем да се разхождаш дори и по малките улички, които са съмнителни на други места. В Мелбърн те бяха просто място за графити изкуство.

Melbourne street

Архитектурата на централният бизнес квартал на Мелбърн (CBD) е интересно съчетание между класически стари сгради и множество небостъргачи. Покрай него минава и река Яра (Yarra river), преди да се влее в залива Порт Филип (Port Phillip bay). Около южния бряг на реката (Southbank) имаше множество ресторанти и се откриваше много приятна вечерна гледка.

Melbourne Southbank

 Впечатление правят множеството табелки и указателни знаци по всякакъв случай. Една която наистина ми направи впечатление беше следната: Right turn from left only.

Melbourne sign

Движението в Австралия е в лявата лента както в Англия. Но този знак за така наречения завой кука съвсем ме объркваше. Оказа се, че го слагат на места, където има трамваи за да избегнат конфликти от блокиране на линиите. Уникален знак, типичен за централния бизнес квартал на Мелбърн 🙂

Често споменавам трамваите и то не е случайно – Мелбърн е от градовете с най-голяма трамвайна мрежа в света. В централната част е обособена зона за напълно безплатно пътуване с трамваи (Free Tram Zone). Движат се по-стари и реновирани трамваи, както и доста модерни. Линия номер 35 обикаля централната част и е само с ретро трамваи (City Circle).

Melbourne retro tram

Една вечер се оказа, че имат зимен нощен пазар, който напомня на предколедните такива в Европа. Реших да отида и за да видя стария пазар Queen Victoria, където се провеждаше. По пътя минах покрай стара сграда на обществена баня, която след това разбрах, че е превърната в голям басейн.  

Melbourne street

 Когато пристигнах на зимния базар се изненадах колко оживено всъщност беше. Имаше обособени места за храна и напитки от целия свят, а хората също бяха различни с доста осезаемо присъствие на азиатци. Една от табелите на различни езици за добре дошли си беше на чист български 🙂

Melbourne street

Тук е момента да кажа, че в Мелбърн много държаха на хубавата храна и почти всичко което опитах от различни кухни беше много вкусно. Някои неща като близките до нас средиземноморски кухни ми се струваха доста по-скъпи, отколкото например японската, която си е скъпа и не толкова добра в България. Паеля с морски дарове и една местна крафт бира ми струваха около 25 австралийски долара. Прекарах приятно и поснимах малко групата поддържаща настроението.

Melbourne street

Като става въпрос за групи – една от най-известните австралийски банди е AC/DC. Въпреки, че са от Сидни и в някои улички на Мелбърн могат да се видят интересни произведения като този барелеф изобразяващ Бон Скот (първият вокал на AC/DC).

Melbourne street

Липсата на тежка зима в Мелбърн си оказваше влияние. В края на август вече се усещаше идването на пролетта и зелените площи бяха особено свежи. Свежа гледка от малък парк до парламента на щата Виктория.

Melbourne street

До него се намира и най-известната катедрала в града – St. Patrick.

Melbourne St Patrick's Cathedral

Отвън изглеждаше доста внушително, затова и направих кратка обиколка вътре.

Melbourne St Patrick's Cathedral

Някои от не толкова известните  църкви в централната част също изглеждаха много стилно и приятно вечер – St. Michael’s Uniting Church.

Melbourne street

Друга от емблематичните сгради в централната част, ефектно осветена вечер, е старата главна пощенска станция. Сградата в момента се използва от една от големите вериги за дрехи.

Melbourne street

За да не останете с впечатление, че не са толкова много небостъргачите – те са просто навсякъде като погледнете нагоре. Дори и зад няколкоетажни класически фасади често се издигат високи модерни сгради.

Melbourne street

Част от историята на Мелбърн са старите докове. От тях не е останало много за разглежане, защото дървото трудно може да устои повече от век без сериозни поражения. Все пак са останали някои интересни конструкции.

Melbourne docks

Между доковете и река Яра вече се издига цял модерен квартал.

Melbourne docks

Като споменах отново за реката – няколко пъти се разхождах около нея, мястото наистина ми допадна – достатъчно спокойно, но не и самотно. Определено си личеше, че хората в града обичат да излизат и да се забавляват. Скоро не бях виждал опашки пред малки ресторантчета и барове. В Мелбърн освен на храната държат и на коктейлите, като ме изненадаха с уникално espresso martini с коняк. Определено изглежда, че стандартът на живот позволява на всеки с работа да има възможност и да се забавлява от време на време.

Melbourne docks

Реших последната снимка от този блог да е тази шарена рисунка. Това не е герба на Мелбърн, а просто творческо виждане на неизвестен за мен автор. Това беше един от най-хубавите градове, които съм посещавал и неслучайно е в челото на класацията за най-добрите градове за живеене в света.

Melbourne street

Този път направих доста снимки в щата Виктория, Австралия и подборът за публикуване беше труден. Докато очаквате следващите блогове може да видите повече в галерията:

Галерия със 150+ снимки от Австралия.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *