Рио де Жанейро, Бразилия – част първа

За пръв път се озовах в Южна Америка и то на едно от най-известните места – Рио де Жанейро, Бразилия. За краткото време през което бях там ми беше интересно да видя малко от природата и културата на този мегаполис. В този блог ще пиша повече за природните ми впечатления, а в следващия ще наблегна на градската среда.

И така, една сутрин преди изгрев пристигнах в Рио и се настаних в хотел на един от най-известните плажове в света – Копакабана. Усещането да посрещаш красивите изгреви там беше много зареждащо, а и от часовата разлика европейците ставаме доста рано 🙂

Рио Копакабана изгрев

Бях в Рио в началото на юни, когато започва „зимата“. Е на мен 25 градуса средна максимална температура съвсем не ми беше зимна, а и водата в океана също беше топла. Но на местните им беше студено и можеше да видя иначе известните претъпкани плажове доста празни.

Бразилия Рио Копакабана вълни

Около Рио всъщност има много възвишения и планини, което прави възможно да се спуснеш и с делтапланер към плажа.

Бразилия Рио Леме делтапланер

Първият ми сблъсък с природата около Рио де Жанейро беше националният парк Tijuca – твърди се най-голямата градска гора. Там може да се насладите на истинска джунгла, невероятни гледки и интересна флора и фауна. Да не забравя и водопадите 🙂

Tijuca Forest waterfall Rio

В самата гора имаше доста интересни растения, птици и насекоми. Особено ми допаднаха едни красиви големи сини пеперуди, които за съжаление нямах подходяща фототехника да заснема. Затова снимах по-лесното – пластовете гора.

Tijuca Forest jungle Rio

На едно от местата с повече туристи видяхме и съвсем спокойно почиващи си маймуни, които не изглеждаха агресивни като тези в Азия.

monkey rio brazil

Когато е облачно и се разхождаш из планините на Рио лесно попадаш в гъста мъгла. Доста интересно е в комбинация с тропическата растителност.

рио в мъгла

В националния парк Тижука всъщност се намира и символът на Рио – статуята на Христос Спасител (Cristo Redentor). Тя е на около 700м над морското равнище и като наближихме още бяхме в облаци. Не беше сигурно, че ще успеем да я видим. Точно тогава облаците се поразкъсаха сякаш специално за нас и всъщност се получи много красива гледка (и чудесна за фотография).

рио корковадо исус статуя

rio corcovado brazil Cristo Redentor

От статуята трябваше да се открие страхотна гледка към Рио, но облаците не се разкъсаха достатъчно. За щастие наоколо има доста места с гледки, като Dona (Santa) Marta.

гледка над рио

Реших да посетя и ботаническата градина на Рио, която също се оказа истинска джунгла, чудесно място за разходка с малко посетители.

рио де жанейро ботаническа градина

Може ли да откриете фигурата на снимката сред банановите горички?

рио ботаническа градина бразилия

На входа на ботаническата градина имаше алеи с много високи и стари палми (150-200 годишни), беше много впечатляващо съчетано с вечерната светлина.

rio de janeiro botanical garden

Много ми хареса свежестта и спокойствието на това място, докато не се изсипа поредния тропически дъжд и трябваше да се прибирам 🙂

рио ботаническа градина

Ще завърша природния блог с още един от страхотните огнени изгреви.

рио изгрев копакабана

Не пропускайте и втората част, където ще наблегна на повече градски снимки и впечатления 🙂Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *