Есен в Старa Планина

 Шарената част на есента е от най-приятното време за разходка и снимане. Затова отрано реших да организирам едно ходене с други фото-ентусиасти в Стара Планина над Карлово. Целта беше резерват Стара Река и хижа Левски. Там гората в съчетание с хубава река и водопади, високи върхове и долини, създават чудесни предпоставки за добро изкарване. Събрахме се хубава група от приятни хора, които обичат планината и фотографията, и тръгнахме рано сутринта към изходната точка в Карлово. По пътя не се стърпяхме да спрем на няколко пъти, за да се полюбуваме на първите лъчи.

Autumn morning

Личеше си, че ще хванем доста хубаво време, което въпреки, че понякога не е най-доброто за фотография, кара топлите есенни цветове да грейнат.

Colorful forest

И голяма част от гората изглеждаше златна.

Golden forest

А друга – събираща всички цветове.

Above

Само тъмната Стара река държеше контраста със светлата гора.

Stara reka/"The old river"

Но само един поглед нагоре пак връщаше наситените цветове.

Above

Доста време ходихме по пътя до хижа Левски, но и няма как иначе с фотографска група на такова място. По пътя минахме през хижа Хубавец и хижа Балкански Рози. След това почти по план, малко преди залеза, стигнахме до крайната ни цел. Настанихме се и отидохме да посетим най-близкия интересен обект – водопад Карловското пръскало. Красивото място и удобното време за снимане на водопади ни задържаха там, докато мракът започна да настъпва.

Karlovsko pryskalo waterfall

А на връщане на хижата не пропуснахме да снимаме и реката, която на тази височина вече беше пълна с листа.

Autumn river

Обикновено след като се стъмни ентусиазмът се пренася на масите в хижите. Този път се оказа, че има и други освен мен, които смятат да пробват нощни снимки навън. И въпреки, че поради пълната луна не беше подходящо за снимки на звездите, от друга страна доста приятно се огряваше заснеженият връх Голям Купен.

The hut and the mountain top (night photo)

На другата сутрин идеята ми беше да се изкачим над горския пояс и от там да наблюдаваме изгрева над билото на балкана. Естествено се намериха ентусиасти и за това и преди изгрев след стабилно половин часово изкачване успяхме да стигнем до подходящото място. Луната още светеше в далечината, когато слънцето изгря по върховете.

Mountain sunrise

След тази зареждаща гледка за начало на деня се върнахме в хижата, където останалите вече бяха събудени, и след малко чай и време за обща снимка потеглихме отново по пътеката през гората надолу.

Autumn forest

А въпреки сухото време успяхме и да видим някои интересни гъбки, които допълваха шарената гора.  

Mushrooms

Заради различния ъгъл на светлината, за разлика от вчера, реката изглеждаше златна.

Golden river

В далечината смесената гора изглеждаше изключително приятно.

Colorful forest

Слязохме благополучно до колите и се разделихме с приятно усещане и емоции. И все пак на връщане предложих да минем през язовир Душанци за последни снимки по залез. Наоколо гората също не беше за пропускане. 

Road in the forest

Dushantsi dam at sunset

Добре, че има достатъчно снимки, защото иначе трудно бих се справил само чрез текст да предам дори и малко от красотата на есента в балкана.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *