На топло през зимата – Хургада, Египет

Когато студът започва да се усеща през есента, често имаме смесени чувства. От една страна желанието за красива бяла зима, а от друга – мечта да отидем поне за малко на по-топло. Обсъждали сме с жена ми някой път да отидем на почивка на топло през зимата. С едно бебе и малко по-голямо дете изискванията са по-високи, а цените още повече. Реших, че е време да се случи, проучих и организирах едно семейно пътуване на море през декември.

Дестинацията беше Хургада – курортен град в Египет на Червено море. Избрах го, защото е сравнително близо и има директни полети, което с двете малки деца е почти задължително. Също така цените като за екзотично пътуване са поносими. Стегнахме куфарите и на първи декември се прехвърлихме от -7 градуса в София на +25 в Хургада 🙂

Гледката на планините наоколо много ми допадна още от самолета – много детайлни скали и долини, пълни с пустинен пясък.

хургада египет пустиня сахара egypt hurgada sahara desert

След пристигането разбира се отидохме до Червено море. А то (подобно на Бяло и Черно) въобще не беше червено, затова позасилих цвета на пясъка на следващата снимка. Морето беше хубаво и сравнително топло за сезона, само малко трудно свикнах с приливите и отливите. По време на отлив беше по-скоро като голяма плитка локва за разходка 🙂

хургада египет червено море egypt hurgada red sea

Почивката започна добре, морето и басейните ни бяха основното място за почивка. И все пак мен си ме влечеше към планините и пустинята. Така се записах за следобедна разходка (бяха я нарекли сафари) в един от близките пустинни каньони. Тук започва пустинята Сахара, простираща се чак до западното крайбрежие на Африка. Скалите много ми напомниха тези покрай Болата до Калиакра.

хургада египет пустиня сахара egypt hurgada sahara desert

Крайната цел на разходката беше плато над каньона, от където да се полюбуваме на залеза.

хургада египет пустиня сахара egypt hurgada sahara desert

А точно този ден имаше страхотни ефирни малки облачета, които правеха пейзажа като картина.

хургада египет пустиня сахара egypt hurgada sahara desert

Самите скали бяха много интересни, тъй като мястото преди милиони години е било дъно на море. Всякакви причудливи малки вкаменелости, миди и раковини се виждаха при по-близко вглеждане.

хургада египет пустиня сахара egypt hurgada sahara desert

Всеки един миг от този залез сякаш беше още по-хубав от предния.

сахара египет пустиня залез sahara egypt sunset desert

Преди съвсем да се отнеса се появиха мотори, които вдигнаха шум и прах. Успях да заснема и страхотен кадър на фона на залеза.

мотор пустиня залез motor desert sunset

Имахме и малка разходка до уж бедуинско селище, което беше просто театър за туристи. Но пък ми даде възможност да снимам малко кадри с хора, които иначе може да не са толкова отворени.

пустиня сянка shadow desert

камила дете пустиня camel child desert

Рядко взимах фотоапарата – с цялата семейна трупа покрай морето не оставаше време за творчески залитания. Но плитчините при отлив привличаха интересни птички. Заради пътуването със самолет нямах подходящ телефото обектив за птици, но се опитах да се приближа с наличната техника. Един кадър с пясъчен дъждосвирец 🙂

пясъчен дъждосвирец птица море sea bird

Хургада като цяло не ми направи особено добро впечатление, докато пътувахме до хотела, който беше по-скоро извън града. Беше пълно с довършени и недовършени строежи, без красиви стари сгради или елементи. Но съседното затворено селище Ел Гуна (El Gouna) изглеждаше уникално красиво с ниското си ново луксозно строителство и изкуствени лагуни.

el gouna egypt египет африка africa

Покрай хотелите в Хургада се получаваха интересни контрасти, особено ми хареса една натоварена каручка, която сякаш нямаше две еднакви колела 🙂

egypt street hurgada египет хургада улицата

Бях забелязал един стар парк с ветрогенератори близо до хотела и при един от залезите реших да се разходя до там. Получи се страхотен контраст.

egypt sunset wind turbines залез египет вятър перки

За съжаление такива почивки на топли места през зимата сякаш свършват изключително бързо. А може би и за щастие, защото хората, живеещи на такива места, се впечатляват от сняг и гори. Радвам се, че имах възможността поне за малко да се насладя на едно такова място, макар и с по-малко обикаляне.

 Един отговор за “На топло през зимата – Хургада, Египет”

  1. […] В първите дни на новата 2023-та година обсъждахме възможностите за семейна почивка на топло за априлската ваканция на децата. След въображаема обиколка на Средиземноморието така и не намерихме достатъчно топло място за истинска морска почивка. Така се насочихме към място, където вече бяхме ходили през зимата преди 4.5 години. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *