Боянски водопад – лято 2018

Понякога покрай забързаното ни ежедневие и пътуванията надалеч забравяме, че близо до нас също има чудесни места. Едно от тези места близо до София е Боянският водопад. Той се намира във Витоша, нагоре по течението на Боянската река. Височината му е 25 метра и до него може да се стигне по няколко маршрута (пътеки) – от Копитото, от хижа Момина скала и от края на кв. Бояна.

Тръгнах по пътеката от Бояна късно следобед и тъй като на табела пишеше, че пътят е 1 час и 45 мин, ускорих темпото. Така само за около час по приятна (но и стръмна) пътека през гората стигнах горе. Гледка към София от горния ръб на водопада:

София от Витоша Боянски водопад

Близо до горната част на водопада има още няколко по-малки скокчета, които при това лятно пълноводие тази година бяха живописни.

над Боянският водопад

Слязох и в подножието на Боянския водопад, където падащата вода беше намокрила скалите наоколо доста по-далеч от обичайното. Гледката беше по-скоро пролетна 🙂

Боянският водопад

Поради променливото време и работния ден срещнах много малко хора, като половината от тях бяха чужденци. Доста е приятно да се насладиш на природните красоти и да останеш насаме с мислите си. Една снимка от малко по-далеч с водопада, повече от скалите и дърветата наоколо.

боянския водопад

Липсва човешка фигура тук, за да се види мащабът на водопада и колко много вода има всъщност този път 🙂

Витоша боянски водопад

Както вече споменах – тръгнах късно и нямах много време, за да се върна обратно в София преди залез. На връщане снимах повече елементи, като тези горски плодове.

плодчета витоша

Дъждовно лято и хубава гора обикновено означават и много гъби. В този случай освен разни измамни двойници имаше и доста манатарки, някои от които по-късно ми осигуриха една страхотна вечеря 🙂

манатарка витоша

Друг вид гъби, които изглеждаха чудесно за снимки – Порцеланки (Oudemansiella mucida).

витоша гъби

Точно по залез в последната част на пътеката преди Бояна в гората се прокрадна чудесна топла светлина.

залез в гората витоша

Това беше една страхотна вечер, в която се насладих на малко природни красоти. Не винаги само далечните пътувания има какво да ви покажат – оглеждайте се и за близки красиви места 🙂Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *