Тел Авив, Израел

Израел е интересно място, което звучи твърде далеч и различно от нас. Поредното работно пътуване ми даде възможност да видя дали това е така. За няколко дни бях в столицата Тел Авив и околностите ѝ. След едва малко над 2 часа директен полет се видя средиземноморският бряг на Израел.

Israel coast mediterranian израел бряг

За да посетим Израел, на българите не ни е необходима виза. За сметка на това на летището всички минават през продължително разпитване, така че се заредете с търпение.

Пристигнах в Тел Авив в разгара на летния сезон, който тук продължава доста по-дълго отколкото при нас. Времето се очакваше да е сухо с температури сутрин 25, а през деня около и над 30 градуса. Поради тези причини с колегите решихме, че е добре да резервираме хотел до брега и да се съчетаем работата с повече средиземноморско настроение. Красива гледка от брега към стария град Яфо (Jaffa), понастоящем квартал на Тел Авив.

Естествено се разходихме и по малките улички на Яфо, които изглеждаха в типично средиземноморски стил, но без да представляват нещо уникално.

Яфо стар град Израел Yaffa

Залезите в Тел Авив бяха много красиви. Почти винаги се появяваха малки облачета и страхотни цветове в небето над морето.

залез тел авив sunset tel aviv israel

Плажовете бяха страхотни, с много фин пясък и много плавно навлизане в дълбочина. Надвечер по тях и във водата беше пълно с хора. Дори и на местата със знаци за забрана на плуването 🙂

плаж тел авив

По-късно хората се преместваха по крайбрежната алея и спорните съоръжения. А ресторантите масово предаваха световното първенство по футбол в Русия. Една нощна гледка, заради която нагазих малко във водата:

Tel Aviv coast night

Основната част на бизнес сградите се намираше по-далеч от брега и преобладаваха небостъргачите.

архитектура небостъргачи Тел Авив architecture skyskrapers city tel aviv

Тъй като Тел Авив е доста млад и бързо развиващ се град трудно се намираха по-стари архитектурни елементи като този прозорец.

window shade прозорец

По улиците свободно се движеха много различни шарени хора. Интересно е, че има доста силно руско присъствие.

street улицата

За да намеря малко по-традиционно усещане за региона, отидох на един от старите пазари (Carmel market). Купищата подправки и плодове придаваха източна нотка.

market пазар

Движението в Тел Авив беше доста натоварено, особено в пиковите часове. Правеха впечатление хубавите пътища и коректното пътно поведение на шофьорите, доста различно от типичното в други държави от региона.

traffic

На много места имаше и станции за градски велосипеди, които могат да се използват от жителите и гостите на града. Основно се използваха в крайбрежната част, където имаше и доста приятни велоалеи.

bicycles tel aviv колела

Още едно чудесно място беше големият парк Яркон (Yarkon), намиращ се покрай река със същото име. Паркът е много добре поддържан с красиви дървета и зеленина. Там сутрин беше особено приятно и спокойно, като все пак имаше и доста спортуващи хора, включително и такива с лодки в реката.

yarkon park tel aviv парк

Имаше и много птици, повечето от които за съжаление не можах да заснема. За щастие тези Биволски чапли (Bubulcus ibis) ме допуснаха съвсем близо 🙂

биволска чапла Cattle Egret Bubulcus ibis

В парка беше разположен и огромен балон, който може да издигне до 30 души във въздуха за 15 минутно разглеждане на града отвисоко. Цената за възрастни е 80 шекела (~37лв), но не успях да видя дали си струва, защото работното му време се застъпваше с моето. Ако това ви се струва скъпо – по-добре не ходете в Тел Авив. Стандартът на живот е много висок и всичко е доста скъпо, дори и в супермаркетите. Хапване с напитка в непретенциозно заведение може да струва повече от 50лв.

baloon park

На много места се виждаха различни видове, но добре поддържана растителност. Почти всички растения при този климат се нуждаят от изкуствено напояване.

цъфнали храсти

В последния ден нашите домакини решиха да ни заведат в традиционен ресторант с близкоизточна кухня. Отидохме в малко градче близо до границата със спорните територии на така наречения Западен Бряг. Там движението и хората по улиците изглеждаха повече като в арабска държава. Тъкмо бяхме стигнали и се оказа, че центърът е блокиран от големи автомобили и тежковъоръжени спецчасти. Имало нещо съмнително, оставено на улицата, което се проверяваше в момента. Така пропуснахме традиционния обяд и останах само със снимка за спомен на полицейската блокада. Леко напомняне за това, че въпреки спокойствието в Тел Авив, не трябва да се забравя къде сме.

police line полиция restricted

Работната седмица (в Израел е от неделя до четвъртък) премина бързо и беше време да се прибирам. На летището проверките бяха безумни, допълнителните събеседвания за това какво и защо си правил в страната – също. След 2 часа през цялата тази система вече бях щастлив, че си тръгвам без да си изпусна полета.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *