Индия отблизо: Ню Делхи

След разказите и снимките от Бангалор и Агра настана време и за последния блог от това мое пътуване в Индия.

Ню Делхи е столицата на Индия и един от най-големите градове с общо над 20 милиона души население. Впечатление прави яркият контраст между лъскави модерни сгради и доста мизерни улички около тях. Но да започнем с позитивното впечатление от разходката ми – доста централни улици бяха широки и хубаво заобиколени от дървета, което ги правеше приятни за разходка дори и при над 40 градуса.

индия делхи delhi india

В тази част бяха разположени също Парламентът, няколко парка и други монументи като Портата на Индия (India Gate). Това е мемориал в памет на загиналите индийски войски по време на първата световна война.

индия делхи delhi india gate

Широките улици създаваха предпоставки за по-спокойно движение в тази част, разбира се само ако се спазват правилата.

индия делхи delhi india

Една от сградите наоколо изглеждаше като интересен опит за съчетание на модерно високо строителство с някои персийски архитектурни елементи. Но в момента не беше в много добро състояние.

индия делхи delhi india

Насочих се към старата централна част на града. Метрото се оказа учудващо чисто и добре климатизирано. Имаше няколко интересни възможности – разходка по тесните улички, няколко пазарчета, Червения Форт (Red Fort) и джамията Jama Masjid. Започнах от Червения Форт, масивно укрепление с голяма вътрешна част, приютявала управляващите града през 17-19 век.

индия делхи delhi india red fort

Зад големите червени стени имаше различни сгради и доста открити пространства, което го правеше добър избор за разходки и за индийците. Някои от сградите бяха в процес на обновление, като трябва да служат за различни музеи.

индия делхи delhi india

Между някои сгради се виждаха и басейни(празни), които в миналото са пълнили с вода от река Ямуна, която тече наблизо. Още малко от интересната архитектура.

индия делхи delhi india

По някаква причина предизвиках голям интерес у хората на това място и непрекъснато искаха да се снимат с мен. Което от време на време ставаше досадно и тръгнах да си ходя. Иначе мястото беше приятно и спокойно, входът за чужденци е 500 Рупии.

След тръгнах по малките улици наоколо, където беше доста колоритно.

india delhi индия делхи

За съжаление имаше твърде много хора и не стигнах до някои от типичните пазари на открито наоколо.

india delhi индия делхи

Mинах към джамията Jama Masjid, която изглеждаше добре отвън. Имаше твърде много ограничения за влизане с чанти и обувки, затова не влизах.

india delhi индия делхи jama masjid

Един огромен и внушителен Хиндуистки храм беше разположен на брега на река Ямуна – Akshardham. Храмът е завършен едва преди 13 години, така че няма историческа стойност. Това е мястото с най-строг контрол на което съм бил в Индия. Забранени са за внасяне всякакви чанти, фотоапарати и дори мобилни телефони. Никаква електроника. Това правеше минаването през безплатното багажно задължителна процедура, а там се виеха огромни опашки. Цялото влизане ми отне 45 минути, което при 37 градуса на открито си е доста изморително. Вътре изглеждаше много добре направено, но поради скорошното му завършване някак без особена атмосфера. Това, че не беше позволено да се внасят толкова неща не правеше вътре нещата по-спокойни – тълпите шумни индийци бяха навсякъде. Понеже не можеше да се снима вътре – ето една снимка от метрото 🙂

india delhi индия делхи akshardham

Делхи е от градовете с много мръсен въздух. Толкова, че слънцето всъщност не изгряваше от хоризонта, а около 2 часа по-късно, когато е достатъчно високо за да се пребори с праха и смога. Залезът беше по същия начин. Рядко се виждаше в далечината. Но това не пречеше на местните да използват всяко широко празно място за крикет 🙂

india delhi индия делхи

Още малко от околностите на Делхи, река вливаща се в голямата Ямуна. Понеже бях там през сухия период реката течеше изключително бавно и тежко. Водата вътре беше толкова мръсна, че изглеждаше като течен метал, а за миризмата наоколо е тежко да се говори. Постапокалиптична картинка.

delhi india делхи индия

Делхи е интересен град, но трябва да имаш едно на ум. Както и в Агра често се опитват да ти приложат някоя измама. Особено неприятно е положението с такситата, ако има възможност Uber/Ola са по-добри варианти. Дори едни младежи, които поискаха да си направим селфи в Червения форт, по-късно се пробваха да ми искат пари.

Като цяло нямам особено положителни впечатления от пътуването ми в Индия. Казват, че или много я харесваш, или съвсем не. Може би не съм попаднал на правилните места, които бих харесал…Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *