Индия отблизо: Бангалор

Работно предизвикателство ме отведе в Индия, където имах възможността да посетя няколко града. В този блог ще покажа и разкажа какво видях за няколко дни в Бангалор (Bangalore / Bengaluru), столицата на щат Карнатака в Южна Индия. Нямах твърде много време, така че обиколих само някои от интересните места в този 10 милионен град.

Започнах с Двореца на Бангалор (Bangalore Palace). Може би първата снимка ще ви заприлича по-скоро на сграда от Дисниленд, отколкото на дворец. Като цяло самата сграда не е много внушителна, а изкуствените зелени килими по стените на първия етаж ми напомняха за бутафорията на пластмасовата крепост Кракра в Перник. Като цяло самото място няма някаква много стара или славна история.

bangalore palace

Вътре нещата изглеждаха малко по-добре, но въпреки че входът за чужденци беше 480 рупии (12лв), трябва отделно да си купите билет за снимане за още 680. Тъй като нямах големи очаквания не го направих, а и се оказа, че вътре снимането не е чак толкова строго контролирано. С билета получавате слушалки, с които да чувате за местата вътре. Снимка от един от вътрешните дворове.

india bangalore

Като цяло имаше някои интересни стари снимки и табуретки от крака на слонове. Голямата зала изглеждаше сравнително приятно в типичен стил за края на 19ти век.

бангалор дворец

Следващата спирка в разходката беше един добре поддържан парк в центъра (Cubbon Park). Тук изглеждаше доста приятно за разходка в топлото време – приятни големи дървета и хубави алеи, по които да ходиш необезпокояван от моторчета, коли и тук-тук. Забелязах някои животинки и интересни птици. Единственото, което успях да снимам отблизо, е тази индийска палмова катерица – имаше много от тях и никой не ги закачаше. После видях, че са свещени според Хиндуизма.

indian palm squirrel

Едно огромно хлебно дърво (или Jackfruit) с много плодове по него. Сега разбирам защо казват, че 2-3 такива дървета могат да изхранят цяло семейство за година.

jackfruit хлебно дърво

Близо до парка се намират две интересни обществени сгради – местният парламент Vidhana Soudha. За съжаление вече достъпът зад оградите е ограничен.

vidhana soudha

Ето го и висшият съд на Карнатака.

high court karnataka

По-натам исках да продължим в посока старата част на града, където кипи животът по улиците. За малко се спряхме и в летния дворец на султан Типу. Тук билетът за чужденци беше 10 пъти по-скъп от този за местни – после разбрах, че за повечето места в Индия е подобно. Изглеждаше приятно отвътре, но няма какво да видиш за повече от 20 минути.

sultan tipu summer palace

И така стигнахме до една от целите ми – пазарът Krishna Rajendra (KR Market). Тук се продават плодове, зеленчуци, подправки и цветя. Но се продават самите цветове, не стръкове с цветята. Доста шарено и интересно място, където все пак трябва да се внимава повече.

Krishna Rajendra KR Market Bangalore

Доста хора идват в Индия, за да се наслаждават на храмовете, но аз не бях толкова впечатлен. Ето все пак да се отбележи и един храм 🙂

temple

И сега малко за движението в Бангалор. Това е градът известен в цяла Индия с трафика си! Като се прибави към това и лявото движение (като в Англия) ми беше много трудно да се боря с всевъзможните превозни средства, гонещи единствената цел да се шмугнат нанякъде, използвайки усилено клаксони.

bengaluru karnataka road

Тук-тук (моторните рикши на 3 колела) са много популярни и изглеждат чудесно за снимки. За превоз не съм сигурен…

tuk tuk

По някое време попадах леко извън големите булеварди, където животът си тече с пълни сили по негови си правила. Трудно е да се опише, но пък напомня за някои махали в нашите градове.

streets of bangalore india

За контраст ще сложа тук снимка от бизнес парка, в който работих. Сега градината на Индия (така наричат Бангалор) се трансформира в силициева долина или IT столица. Само не си мислете, че и движението беше по-добре 🙂

manyata business park bangalore

Бангалор е известен като градът с най-добър климат в Индия. Липсата на големи температурни колебания и сравнително голямата надморска височина от над 900 метра са подходящи условия за растителността. Малко цветно настроение:

цвят

И така, скоро стана време да си взема довиждане с това място. Сигурен съм, че има още много да се види, но не съм сигурен дали го искам.

трактор с хора

След Бангалор посетих Ню Делхи и Агра (Тадж Махал) – очаквайте в следващите блогове 🙂

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *