Брюксел, Белгия 2018

По време на българското председателство на Европейския съюз ми се откри възможност да посетя града, където е централата му – Брюксел. Белгийската столица се споменава доста често и за мен беше интересно да видя живота там за няколко дни.

Пристигнах в една мразовита февруарска вечер и се разходих набързо в централната част, която изглеждаше доста пусто на места по това време.

брюксел вечер

Около централния площад (Grand Place) беше доста по-оживено. Хубаво осветените сгради (най-внущителната е тази на местната община) и светещ макет на известния Атомиум правеха мястото особено приятно вечер. По случай китайската нова година имаше и такива елементи. Правеха впечатление и многобройните малки магазини за белгийски шоколад за туристите наоколо.

Grand Place Brussels Belgium night

Поради естеството на работата, която трябваше да свърша в Брюксел, нямах много време през деня. За това и нямах възможност да отделя време за кралския дворец например. Едно от местата, които набелязах за възможна разходка по залез беше монумента Atomium, който изглеждаше интересно и отвън.

Atomium Brussels Атомиум Брюксел

Разходих се по някои хубави улици наоколо, на места с чудесно подредени шарени сгради.

цветни къщи брюксел

Стигнах и до една от известните църкви – Église Notre-Dame de Laeken.

Église Notre-Dame de Laeken Church of Our Lady of Laeken

След залез улиците бяха натоварени и живи, снимка от Avenue de la Reine или булевардът, който води към кралския дворец.

brussels street

Една гледка от мост към Vergotedok, място което преди е било използвано като пристанище на града.

vergotedok

Частта на града, в която бях отседнал (Northern Quarter) беше с модерен облик и високи бизнес сгради.

Northern Quarter Brussels

Особено красиво място за нощни снимки.

северният бизнес квартал на Брюксел

След като опознах маршрута си реших, че мога да се движа повече пеша преди залез. Една от многото красиво подредени улици в Schaerbeek.

Schaerbeek street

В някои части се усещаше наличието на повече мигранти. И точно на такова място попаднах на паметник на познат у нас герой – Настрадин Ходжа 🙂

Nasrettin Hoca Brussels street

Трябва да се отбележи, че по улиците се усещаше усилено военно и полицейско присъствие. Не беше рядкост да се видят патрулиращи военни с автомати и военни камиони като тези до един от главните възли на обществения транспорт Rogier.

Brussels military security

Докато бях в града случайно научих, че ще се проведе Bright – фестивал на светлината. Беше направен пешеходен маршрут в централната част, където с различни аудио-визуални средства се представят арт инсталации. Звучеше чудесно за последната ми вечер в Брюксел. Една обърната пирамида, светлината в която се променяше според озвучаването и се получаваха интересни за наблюдаване композиции.

Bright - Festival of Light Brussels 2018

Лазерни светлини, които прожектираха върху дърветата и пушека от специално инсталирани машини.

Bright - Festival of Light Brussels 2018

Приказно осветената църква Saint-Catherine, като цветовете се променяха с времето. Чакането на смяната с температури под нулата и неприятен вятър беше доста мразовито преживяване.

Place Saint-Catherine Brussels 2018

Върху друга църква пък беше превърната в кула от цветя от образи, които се прожектираха по фасадата и.

Bright Brussels flowers church

Разбира се сме в Брюксел и няма как да мине без най-известния символ на града – Пикаещото момченце (Manneken Pis). Поне светещата инсталация изглеждаше малко по-интересно от истинската малка скулптура, покрай която минах един от дните.

Bright 2018 Manneken Pis Brussels

Вече ми беше твърде студено и се скрих на топло за вечеря и разбира се белгийска бира 🙂

На сутринта преди да си тръгна се качих на последния етаж на хотела, в който бях отседнал. Имах подозрения, че от сауната ще има гледка към бизнес квартала по изгрев и бях прав 🙂

Morning view Brussels

Бяха хубави няколко дни в европейската столица. Ако харесвате белгийски шоколад и бира може напълно да ви допадне.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *