Ханой през нощта

В предишната статия ви разказах за моите впечатления от Ханой през деня.

Вечер през зимата в Ханой се стъмва рано, което значеше, че разходките ми след работа ще са по тъмно. Затова имам и доста снимки от вечерите, които също разказват истории. Да започна с това, че зимата в Ханой е доста по-мека от нашата и реално температурите не падат под 5 градуса. По време на моя престой бяха между 15 и 25 градуса, което в съчетание с това, че е сухият период и няма много валежи, правеше времето чудесно за обикаляне. Улиците вечер бяха пълни с живот. Обикновено започвах някъде около езерото Hoan Kiem в средата, на което беше осветената Стара кула Thap Rua (Turtle tower).

Hanoi Vietnam night

Покрай езерото има алеи за разходка, където с моя вид и фотоапарат предизвиквах интерес у местните. Някои ме заговаряха за снимка, други – за да си упражнят английския, а трети просто се усмихваха. В горната част на езерото се намира голямо кръгово движение, покрай което по околните сгради са позиционирани много популярни заведения с тераси за гледка към езерото. Разбира се не липсваха и собственици на мотори и велосипедни рикши, които настояваха да ме закарат някъде 🙂

Hanoi Vietnam night

В другия край на езерото е разположен много скъп мол, покрай който явно традиционно се правят доста сватбени фотосесии.

Hanoi Vietnam night

Наблизо е площад с добре осветена статуя на Ly Thai To – човекът, преместил столицата на Виетнам от Hoa Lu (където също бях) в Ханой преди около 1000 години.

Hanoi Vietnam night

Малко от уличките наоколо – пълни с мотопеди и различни търговски обекти. Надвисналите жици са бонус.

Hanoi Vietnam night

В тази централна част от града има много сгради с френско влияние, но най-популярната от тях може би е старата католическа катедрала St. Joseph.

Hanoi Vietnam night

Интересни неща можеха да се видят, като тези играещи китайски шах мъже, на метър от много натоварено кръстовище.

Hanoi Vietnam night

Малко за храната в Стария квартал на Ханой. Вечер голяма част от тротоарите там се изпълват с малки пластмасови маси и столчета и се започва хранене директно на улицата – както за местни, така и за туристи.

Hanoi Vietnam night

По някои от улиците веригата се затваряше – продажбата на готова храна, приготвянето на друга и миенето след ядене ставаше насред улицата.

Hanoi Vietnam night

Посред нощ имаше и велосипедисти, движещи се като сенки в натовареното движение.

Hanoi Vietnam night

Доста от улиците в централната част са с определено търговско предназначение – от такива за детски играчки до … улица за бамбукови стълби 🙂

Hanoi Vietnam night

И петък вечер… Пред петък и събота вечер се затварят за движение улици от Стария квартал около езерото. Някои от тях остават пешеходни, а други се запълват със сергии, образувайки своеобразен битак. Там основно се продават дребни сувенири, дрехи и нещо за хапване.

Hanoi Vietnam night

В петък много популярен е така нареченият Бирен град (Beer town), където се набляга на бирата и подходящите за мезе храни. Най-популярните заведения имаха и момичета, облечени в цветовете на популярни местни бири (Saigon, Tiger, 333), които да подканят минаващите. Тук може да се пробва и популярната местна Bia hoi – лека наливна бира.

Hanoi Vietnam night

След няколкочасово (обикновено безцелно) обикаляне се прибирах към хотела. Не съм имал особени проблеми и не съм чувствал опасност да се разхождам сам. Почти всяка вечер пътят ми минаваше покрай тази лампа и близкия затвор-музей Hoa Lo.

Hanoi Vietnam night

Това беше последната моя история от Виетнам, поне засега. Ако все още не сте погледнали пълната галерия със 144 снимки, направете го 🙂Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *