Ханой през деня

Столицата на Виетнам е жив и бързо разрастващ се мегаполис с население някъде между 7 и 8 милиона души по официални данни. В Ханой има интересно преплитане на различни гледки и история – стара френска архитектура, нови високи сгради, будистки храмове и типичните соц сгради и паметници. Аз прекарах времето си в старата централна част (Old Quarter), която е плетеница от ниски сгради и тесни улички. Там на улицата се прави всичко – ядене, пиене, миене, пране, търговия на дребно…

Hanoi Vietnam

Повече за живота в старата част ще разкажа в блог за Ханой през нощта 🙂

Началните впечатления за непривикналия европеец започват от лудницата в движението по улиците. Навсякъде хвърчат мотопеди (основни участници в движението), по-малко коли и велосипеди. Движението на мотопедите рядко се ограничаваше от такива неща като червен светофар, така че пресичането на зелено също е предизвикателство.

Hanoi Vietnam

Често може да се види мотопед натоварен с 3-4 члена от едно семейство. На мотопеди и велосипеди се пренасят всякакви неща – техника, търговски стоки, плодове.

Hanoi Vietnam

В един от почивните дни имах възможност за по-голяма разходка. Първо реших да намина към по-официалната централна част, в която са съсредоточени типичните за социалистическите и комунистически режими сгради и паметници, като например Мавзолеят на Хо Ши Мин и други сгради на властта. Като говорим за това е хубаво да се отбележи, че цялото име на страната все още е Социалистическа република Виетнам, а управлението е в ръцете на Виетнамската Комунистическа Партия. Отдалеч се откроява кулата със знаме (The Flag Tower), която е 200 годишна и в момента е част от военноисторическия музей на Ханой.

Hanoi Vietnam

До това място се намира и цитаделата Thang Long, където има доста исторически сгради от различни исторически периоди – от векове назад до периода на войната със САЩ. Входът е 30 000 VND (малко над 1 Евро), като на повечето забележителности цените са доста ниски. Като стигнах до главната порта на цитаделата, се оказа, че има големи групи от завършващи абсолвенти, които се снимаха наоколо. На мен ми бяха по-интересни от структурата на сградата 🙂

Hanoi Vietnam

По натам в цитаделата имаше една не толкова впечатляваща едноетажна постройка, в която се оказа, че се е помещавал Главният щаб на Северен Виетнам по време на войната с подкрепяния от САЩ Южен Виетнам. Постройката е била нарочно умело замаскирана като не толкова значима, но вътре стените са много масивни, а подземни тунели я свързват със съседните сгради.

Hanoi Vietnam

В останалата част от мястото има приятен и спокоен парк с различни топлолюбиви растения, включително и плодни дръвчета. Има и доста интересни и непознати за мен азиатски птички, като например red-whiskered bulbul (не съм запознат да има българско име):

Hanoi Vietnam

Излязох от цитаделата с идеята да се насоча към големия площад Ba Dinh и открояващия се Мавзолей на Ho Chi Minh. Тук се усеща засилено полицейско присъствие и всяко непозволено пристъпване в територията около мавзолея веднага бива отчетено и преследвано.

Hanoi Vietnam

Наблизо е и Президентският дворец. Странното е, че двете сгради са затворени за посещения през уикендите.

Hanoi Vietnam

Не се задържах много наоколо – някак строго и неприветливо ми се стори. Продължих към голямото Западно езеро (West lake) и пагодата Tran Quoc.

Hanoi Vietnam

Hanoi Vietnam

Едно от различните и интересни места в Ханой се оказа този стар железопътен мост – Long Bien. Мостът е дълъг над 2км и се простира над Червената река. Строен е по време на Френското управление на страната между 1899 и 1902 година. Проектант на моста е самият Густав Айфел (Gustave Eiffel), а архитектите по строежа са Dayde & Pille.

Hanoi Vietnam

Мястото се оказа особено популярно за фотосесии, като достъпът става през една малка гара в края на Стария град на Ханой.
Hanoi Vietnam

Изведнъж се чу глух далечен шум и от гарата предупредиха да се приберем – идваше влак.

Hanoi Vietnam

Влакът спря на гарата и беше нападнат за снимки. Оказа се, че спира за около половин час и после потегля обратно.

Hanoi Vietnam

Опитахме се да комуникираме със снимащите се, но се оказа доста трудно. Малко се говори на английски и езиковата бариера прави нещата сложни. Въпреки това хората бяха добре настроени и им харесваше да се снимат – дори си направихме няколко общи снимки 🙂

виетнамски приятели

Това беше кратък фоторазказ за столицата на Виетнам през деня. Не пропускайте и блога за нощните ми разходки. А до тогава може да разгледате пълната галерия със 144 снимки ТУК.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *