Bai Dinh и Trang An, Виетнам

Ново служебно пътуване ме отведе на изток – в далечния и различен Виетнам. И по-точно в столицата Ханой.  Реших, че освен столицата (за която ще разказвам в следващи блогове) искам да видя и малко извън нея. За еднодневни пътувания нямаше много опции – по-известните места наоколо като Са Па и Ха Лонг изискваха повече от ден. Затова се насочих към еднодневно пътуване до близката провинция Ninh Bin и по-точно до най-голямата им пагода Bai Dinh и разходка с лодка в Trang An.

Пътуването на стотина километра на юг от Ханой се оказа дълго, заради ограничената висока скорост по извънградските пътища. Все пак накрая стигнахме до будисткия религиозен комплекс Бай Дин. Трябва да се отбележи, че това е много скорошен проект, строен преди десетина години,  без кой знае каква история зад него. От касите до входа ни откараха с малки открити електрически бусчета. Ето така изглеждаше и самият вход.

Bai Dinh

Вътре отляво и отдясно има изградени покрити пътища, които обграждат вътрешния двор и водят към различни сгради и храмове по хълма. Покрай пътищата има интересни 500 Архат фигури, застинали в различни пози.

каменни фигури бай дин

Една от камбаните в първата пагода по пътя ни.

камбани

Някои божества в пагодите изглеждат твърде многоръки за преброяване. Ако си мислите, че не е толкова трудно да ги преброите – вгледайте се в кръга зад фигурата, той също е направен от множество ръце.

многоръко божество

Най-големият храм е на на върха на хълма и пред него седи статуя на засмян дебел Буда.

пагода дебел щастлив буда

А вътре нещата станаха съвсем сериозни – тези три огромни златни фигури ми напомниха на игра, при която на всяко следващо ниво те чака все по-могъщ бос 🙂

злато и дарове

За щастие градината навън бе приветлива, макар и в началото на зимата. Видях някои интересни и непознати за мен цъфнали растения.

цвят

И гледка към висока кула през една от вратите.

пагода кула

Още малко от коридорите и нишите с малки фигури в тях на път обратно към изхода.

коридори

Това, което видях в пагодата, беше добре направено и доста мащабно. Е, монаси нямаше, история също, така че си зависи от вас дали бихте харесали мястото.

Като контра на това беше следващото място, което посетихме след кратък велотур. Hoa Lu няма такъв мащаб или впечатляващи фигури, но това е мястото, където е била столицата на държавата преди повече от 1000 години.

hoa lu

А наоколо – вода, скали и бананови дървета. Жива джунгла!

джунгла

Дойде време за последното ни мероприятие през деня – разходката с лодки в Trang An. И то не само през открития каньон, а и през няколко ниски и тесни пещери (или по-скоро пролуки) между скалите.

транг ан

Все пак гледката навън си струва, като изключим безлично сивото небе. В района тече силна каменодобивна дейност и финият прах допълнително докарва по-сив оттенък на въздуха.

trang an

При една от спирките на лодките (освен при традиционната пагода) стигнахме и до „потопен американски кораб и туземско селище“. Е, тук доста се бяха постарали за създаването на автентична атмосфера чрез тръстикови колиби, съдове и хора.

туземци

Започна да се стъмва и беше време да се върнем обратно в цивилизацията. А това бяха част от лодкарите, които ни разходиха по тези места.

лодкари

И за да не завършвам блога с толкова тъмна снимка, ето малко красиви розови водни лилии, които ни съпровождаха по водните пътища.

розови лилии

 

Пълна галерия със 144 снимки от Виетнам ТУК.

 Един отговор за “Bai Dinh и Trang An, Виетнам”

  1. Стани каза:

    Много интересно. Красиви снимки, които породиха желание да посетя тази страна 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *