Един следобед в Хамбург

При пътуването ми за отразяване на фестивала Wacken Open Air 2017 летях с полети до Хамбург. Тъй като не съм бил преди в района реших, че е чудесна идея да отделя един следобед за разходка из центъра на града. Хамбург е един от най-големите градове в Германия (почти 2 милиона души население) и там се намира третото по големина пристанище в Европа.

Беше около обяд, когато пристигнах от летището на централната ЖП гара в Хамбург (Hamburg Hauptbahnhof). Избрах да започна разходката си от там, защото релсовият транспорт беше доста развит и удобен за придвижване. А и гарата беше на удобна изходна точка в централната част на града. Времето беше навъсено, но приятно за разхождане. Тръгнах по булевард, водещ към известната сграда на кметството. По пътя ми беше и църквата Свети Петър (Hauptkirche St. Petri).

Хамбург Kirchenbüro St. Petri

Стигнах и до площада пред кметството, което представляваше добре изглеждаща масивна сграда. Разбира се тук и туристите бяха най-много.

Хамбург кметство

Продължих напред покрай един от многото канали.

Хамбург канал

Малко извън най-централната част сградите също изглеждаха стилно, а улиците – подредено.

Хамбург сграда

Стигнах до един паметник, който се оказа на Карл Велики. Аз го свързвам най-вече с Франкската империя, а той също бил завладял и покръстил голяма част от езическите тогава германски племена. Имам малко тъмни петна в тази част на историята на Европа 🙂

Хамбург паметник Карл Велики

Стигнах до църквата Свети Михаил (Hauptkirche St. Michaelis).

Хамбург Hauptkirche St. Michaelis

Близо до нея забелязах малък интересен паметник. Оказа се на жена, продавала лимони в града през 19-ти век, известна с името Zitronenjette.

Хамбург Zitronenjette

Малко по малко се спусках към пристанищната част и река Елба. Една типична архитектура и гледка покрай каналите.

Хамбург Архитектура

Наблизо се извисяваше и една висока тъмна кула – църквата мемориал Свети Николай (Mahnmal St. Nikolai). В долната и част беше покрита за реставрация, затова снимах само нагоре.

Хамбург църква Свети Николай

Още една кокетна малка уличка по пътя ми.

Хамбург улици

Стигнах до по-големите канали (вече части от река Елба) и корабчетата покрай тях.

Хамбург Binnenhafen

Минавайки по пешеходния мост, се озовах в Hafencity

Хамбург Hafencity

Мястото представлява остров, на който са били няколко стари кея, на които е имало складове. Сега мястото малко по малко се преобразява в интересен квартал с модерна архитектура.

Hamburg Hafencity

Детайл от останалите стари сгради.

Хамбург детайл

Започна да ръми и случайно попаднах в един спокоен вътрешен двор.

Хамбург безистен

В края на двора се откриваше доста хубава гледка към кръстопът на няколко канала, мостове и още различни сгради. Хамбург убедително води класацията за града с най-много мостове.

Хамбург Hafencity

Отсрещната стена на канала изглеждаше много колоритно и автентично.

Хамбург канал детайл

А след като спря да ръми имах възможност да погледна нагоре и с камерата.

Хамбург сгради

Продължих напред по брега на по-големия канал и стигнах до един пешеходен мост, зад който се виждаше църквата Света Катарина (Hauptkirche St. Katharinen). Интересното е, че въпреки големината си тези пешеходни мостове се движеха и клатеха, можеше да усетиш всяка своя стъпка.

Хамбург Hauptkirche St. Katharinen

Канали, мостове и велосипеди – нямаше как Хамбург да не ми напомни за посещението ми в Холандия преди няколко години.

Хамбург велосипед

Малко по малко отново се приближавах към гарата и края на моето кратко пътешествие из Хамбург. Не пропуснах да намина през музея на шоколада Chocoversum, но не за да разгледам и снимам, а за малко качествени шоколадови изкушения 🙂

Последната снимка е от вътрешния двор на Chilehaus – сграда с приятна традиционна архитектура, изградена от милиони тухли.

Хамбург Chilehaus

Това беше моят разказ от тричасовата ми разходка из централната част на Хамбург. За толкова кратко време със сигурност съм изпуснал много други неща от облика на града, попадащ в класациите за най-добрите градове за живеене в света. Но това, което видях, ми хареса и беше интересно. А може пък да е харесало и на вас 🙂

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *