Rockstadt Extreme Fest 2013, Ръшнов, Румъния

Така се подредиха нещата, че фестивалът Rockstadt беше това, което помогна най-накрая да стигнем до Трансилвания. Още като прочетох началната информация звучеше много добре – много екстремни банди, интересно място, ниски цени на билетите. По-късно организаторите дори добавиха още един ден с румънски групи без да променят цената. Изглеждаше супер и реших, че може пък това да е добра възможност да ме акредитират и да съчетая приятните концерти с възможност за добри снимки. Така писах на организаторите като не очаквах много (като знам нашите), но получих отговор, че ще разгледат възможността да ме акредитират. Седмица преди фестивала, когато вече не очаквах, ми писаха че съм акредитиран и мога да получа акредитацията си след легитимиране на входа на фестивала. Е това наистина ме изненада – за разлика от българските организатори румънците не се опитаха да поставят условия или да ме отрежат директно, въпреки че имат право като не съм медия. Като пристигнахме на мястото (което се оказа писта за биатлон през зимата) се убедихме, че организацията е на много добро ниво. През цялото време се грижеха всичко да е наред в зоната на фестивала – още нещо което правеше впечатление на фона на българските фестивали.

За съжаление и през трите дни на фестивала изпусках първите няколко групи, тъй като бяхме предвидили богата програма за през деня. Първия ден след като стигнах не снимах много – имах нужда от почивка и свикване с обстановката. Групите също бяха непознати за мен, но звучаха учудващо добре. На втория ден бях предвидил да сме там за единствената българска банда на фестивала – Last Hope. За мое учудване се оказа, че са започнали по-рано от очакваното по програма и бях изпуснал възможността за снимането пред сцената. Все пак успях да щтракна няколко кадъра отдалеч, а бандата беше приета много добре от румънската публика.  

Last Hope, Rockstadt Extreme Fest 2013

Може да се каже, че следващата банда няма нужда от представяне на тежката сцена – Napalm Death. Всеки път ме учудва как Барни сякаш подивява по време на изпълненията, а между песните е един спокоен и благ.

Napalm Death, Rockstadt Extreme Fest 2013

А физиономиите, които могат да се уловят по време на изпълнението са уникални.

Napalm Death, Rockstadt Extreme Fest 2013

Тук само за контраст – китариста Мич Харис, докато се изявява като беквокал.

Napalm Death, Rockstadt Extreme Fest 2013

Napalm Death минаха като буря и изчезнаха в мрака. Оставаше ни да чакаме хедлайнера на вечерта Gojira. Една банда, която определено ми беше интересно да чуя наживо. Появиха се и веднага се усети класен и здрав звук, вливащи енергия който завладя публиката. Изпълнението беше на изключително добро ниво, а музикантите определено бяха в настроение.

Gojira, Rockstadt Extreme Fest 2013

Gojira, Rockstadt Extreme Fest 2013

Gojira, Rockstadt Extreme Fest 2013

 

На другия ден стигнах по-рано и успях да видя повече банди. Една от тях която направи впечатление бяха бразилците Crow, които се раздадоха и имаха не малко привърженици.

Crow, Rockstadt Extreme Fest 2013

Crow, Rockstadt Extreme Fest 2013

След тях вече по тъмно се появиха холандците от Textures

Textures, Rockstadt Extreme Fest 2013

Textures, Rockstadt Extreme Fest 2013

И гърците Septic Flesh

Septic Flesh, Rockstadt Extreme Fest 2013

Но този ден бях дошъл за хедлайнерите – ирландците Primordial. Тази банда ми направи изключително силно впечатление преди 2 години на Bloodstock в Англия и нямах търпение да ги видя отново. Доброто осветление и интересното поведение на Алън(може би и от бутилката уиски, която изпи докато беше на сцената) направиха бандата и интересна за снимане, а смесицата от здрав келтски блек/фолк метъл определено беше гвоздея на вечерта.   

Primordial, Rockstadt Extreme Fest 2013

Primordial, Rockstadt Extreme Fest 2013

Primordial, Rockstadt Extreme Fest 2013

Primordial, Rockstadt Extreme Fest 2013

Primordial, Rockstadt Extreme Fest 2013

 

С Primordial приключи Rockstadt extreme fest за 2013 – място, което определено спечели няколко българи и за напред защото все още такъв фестивал у нас няма, такава организация и добре настроени хора също. За финал малко снимки на публиката, пък да видим дали и догодина няма да отскочим до Рокщад 😉

Rockstadt Extreme Fest 2013 - The Audience

Rockstadt Extreme Fest 2013 - The Audience

Rockstadt Extreme Fest 2013 - The Audience

Rockstadt Extreme Fest 2013 - The Audience2 Отговори на “Rockstadt Extreme Fest 2013, Ръшнов, Румъния”

 1. Албена каза:

  Тази „блого-страничка“ вече ми е любима 🙂
  Надничайки насам-натам, имам чувството, че някой направо ми е сменил очите!!!

  Снимките са повече от чудесни, честна дума!
  Благодаря за споделените находки, и успех!

  Албена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *