Дивите Източни Родопи

Краят на май е времето на традиционната ми разходка из природата на Източните Родопи. Както и през предишните години имахме възможност да използваме най-добрата фототехника от Canon и Sigma, а гвоздеят на програмата беше възможността за снимане на лешояди от подготвено укритие.

Дойде денят за снимане от укритието Балджа, влязохме там много рано сутринта (по тъмно), подготвихме фототехниката и зачакахме. Времето през този ден беше много променливо – облаци, мъгли, дъжд и краткотрайна поява на слънце се сменяха често покрай нас.

бурно време

Изглежда неприятното време не се отразяваше добре на възможността да се появят лешояди рано, но пък дойдоха стари познайници – двойка черни кани.

чена каня кацане

черна каня

Мина доста време, а лешоядите само прелитаха, без да изглеждат заинтересовани от храната. Изля се пороен дъжд и съвсем настана скука. Използвахме дългите обективи да снимаме из тревата.

скука

И точно когато вече съвсем нямахме очаквания, се появи една доста мокра лисица, която отмъкна част от храната.

лисица

След това се появиха гарвани…

гарван в полет

…А най-накрая кацна и египетски лешояд.

египетски лешояд

Положението на популацията на египетски лешояди на Балканския полуостров е доста тревожно и те непрекъснато намаляват, като това е тенденцията и в световен мащаб.

египетски лешояд

След оживлението покрай появилите се животни отново настана спокойствие навън. Време за малко селфи от укритието.

селфи в укритие

Забелязахме, че точно пред нас се разхожда една горска чучулига, която беше достатъчно търпелива, за да направим доста добри кадри.

горска чучулига

горска чучулига

Малко по-късно се върна и черната каня, която успях да уловя в по-динамична ситуация.

черна каня

Надвечер се появиха и белоглави лешояди, които сякаш нарочно се скриха така, че да ги виждаме, но да не можем да ги хванем добре на снимки. Поне малките птички не се притесняваха и успях да заснема тази зеленоглава овесарка, пееща към залязващото слънце.

зеленогуша овесарка

Време беше за излизане от укритието и обща снимка 🙂

групата

И снимка на пейзажа навън.

пейзаж от балджа

Освен снимките от укритие на другия ден имахме възможност за разходка с избраната от нас фототехника. Така стигнахме до това шарено поле с макове.

макове

Понякога малките птички ни допускаха достатъчно близо и се получаваха много приятни кадри. Черноглава овесарка в житно поле.

черноглава овесарка

Семейна идилия – мъжка червеногърба сврачка (долу) и женска, която тъкмо си беше хванала нещо за хапване.

семейство сврачки

Женска червеногърба сврачка отблизо.

женска червеногърба сврачка

При подходящ фон и светлина скорците също могат да бъдат много фотогенични.

скорец

Понякога изправяхме техниката пред сложни задачи. Например снимане на черноглава овесарка при слаба светлина през трънливи храсти и макове в преден план. Тук фотоапаратът Canon 1D X Mark II и обективът Sigma 500mm f/4 DG OS HSM Sport се справиха много добре.

черноглава овесарка в тръни

За щастие в Родопите има много възможности дори и да не сме с най-страхотната техника – тази костенурка беше един от тези не толкова трудни за снимане обекти.

костенурка

За финал малко разпускаща свежест от все още зелена ечемичена нива.

пролетно поле

Надявам се традицията за посещенията ми да продължи 🙂

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *