Словения – Любляна и Блед

Празниците в края на септември са подходящо време за пътуване и разглеждане на интересни места. Случайно попаднахме на информация за зелената столица на Европа за 2016 – Любляна и решихме, че това може да е много подходящо място за първата голяма екскурзия на нашето бебе.

Любляна е сравнително малка европейска столица с население около 280 хиляди души. Градът е разположен в централната част на Словения на река Любляница (приток на Сава). Градът е един от най-добре приспособените за велосипеден транспорт в Европа, а голяма част от центъра му е напълно затворена за автомобили. Изключение правят няколкоместни електробусчета, които може да се видят да превозват хора безплатно. Има също автомати с наредени еднакви велосипеди, които могат да се използват безплатно за първия час (изисква наличието на Urbana карта). Една гледка към централната част по залез от старата крепост известна като Люблянски град. Местните казват, че от тук при ясно време може да видиш голяма част от страната.

любляна, словения

В централната част на града стилът на сградите е повлиян основно от това, че през средновековието си е бил част от наследството на Римската империя под името Лайбах. Поглед по залез към катедралата Свети Николай и част от сградите наоколо:

любляна, словения

Интересна част от модерния облик на центъра на града са поставените на различни места скулптури и елементи, подобни на тези на снимката долу.

любляна, словения

Някои от сградите в централната част са доста красиво изрисувани.

любляна, словения

Градът предлага страхотна инфраструктура за велосипедисти и това е един от основно предпочитаните начини за транспорт в централната част.

любляна, словения

Един от най-големите паркове Тиволи също е на пешеходно разстояние от централната част и предлага голямо пространство за спорт и разходки.

любляна, словения

А в единия край на парка се намира и пивоварната на Любляна.  В двора и се намира „Pivnica muzej“, където може да се насладите на няколко десетки вида бира, оградени от пивоварната със стена от каси.

любляна, словения

Струва си да се обиколи не само най-главната централна част, но и улиците наоколо. Красивите, стилни и поддържани сгради и улици създават приятно усещане.

любляна, словения

Един от входовете на катедралата има доста интересно гравирана врата, която на мен ми изглежда някак зловещо.

любляна, словения

Да не забравя и река Любляница, която обикаля около централната част и може да се пресича по много мостчета. Изглежда доста чиста и позволява разходка с лодки или канута. Дори една от вечерите забелязах една видра необезпокоявано да си плува.

любляна, словения

Покрай реката има стари сгради, една от които е интересно изрисувана. Оказа се, че това е ROG – бивша фабрика за велосипеди, изоставена след излизането на Словения от Югославия през 90-те години. След години на безстопанственост в крайна сметка фабриката е оставена временно на местни артисти, които творят в двора и вътре. Достъпът е свободен и може да се влиза вътре.

любляна, словения

Вечер централната част е оживена, сградите и мостовете са осветени и създават красиви отражения в реката.

любляна, словения

А крепостта над града свети в призрачно синьо сияние.

любляна, словения

Езерото Блед е едно от близките до Любляна места, които човек си струва да посети. Езерото е заобиколено от планини, а на най-високите скали над него е кацнала стара крепост.

блед, словения

От крепостта се открива страхотна гледка към района на езерото и красивия остров, с който то е доста известно.

любляна, словения

В замъка Блед (или Blejski grad) има реплика на стара машина за печат, която позволява с помощта на майстора да си направиш уникален хартиен спомен от предварително подготвени текстове и гравюри.

блед, словения

Църквата в крепостта е красиво изрисувана.

блед, словения

Около цялото езеро Блед има пешеходна зона, подходяща за колоездене и разходки. А на няколко места може да си вземеш и лодка.

блед, словения

Приятната разходка ни заведе до другата страна на езерото, където островчето с църквата е в близък план, а крепостта остава в далечината. Мястото е много красиво, особено като случихме и на добро време.

блед, словения

От всички разходки в Любляна и Блед само по старите крепости не беше подходящо за детска количка, всичко останало е с много добра инфраструктура. Впечатляващо е какво са постигнали словенците в последните години и си заслужаваше да се види.

 

Галерия с повече снимки от пътуването в Хърватия и Словения.

 Един отговор за “Словения – Любляна и Блед”

  1. […] Словения се отправихме към по-топлите брегове на Адриатическо […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *