Чешки обиколки около Злин – Кромержиж

Покрай посещението ни на чешкия рок фестивал Masters of Rock 2016 успях и да пообиколя малко наоколо. По време на фестивала имаше възможност за обикаляне основно от сутринта до ранния следобед, а понякога сутрините бяха тежки. Предварително прегледах и реших да стигна поне до най-известното място наоколо – Кромержиж (Kroměříž). Трябва да чуете произношението от някой чех за по-сигурно 🙂

Една сутрин се бяхме разбрали и отпътувахме от Визовице към Кромержиж. Още с влизането градът ми направи много приятно впечатление като архитектура и инфраструктура.

Кромержиж Kroměříž

Беше петък в средата на юли и се бях подготвил за много туристи, но изненадващо в централната част беше много приятно, спокойно и красиво.

Кромержиж Kroměříž

Следвайки табелите се вмъкнахме по малките павирани улички.

Кромержиж Kroměříž

Стигнахме до храм Kostel sv. Mořice, който по стил ми напомни за Укрепените църкви на Трансилвания.

Кромержиж Kroměříž

Наблизо пък се оказа, че има и гимназия за архиепископи.

Кромержиж Kroměříž

Така след приятна разходка в центъра стигнахме и до самия замък, който заедно с градините си е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Представляваше масивна сграда с голям вътрешен двор, където беше свободно за посещение.

Кромержиж Kroměříž

Някои от фигурите в двора изглеждаха внушително под определен ъгъл.

Кромержиж Kroměříž

Възможностите за посещение бяха няколко – разходка из градините, посещение на замъка с гид, качване на най-високата му кула. Тъй като нямахме много време избрахме класическото – да посетим вътрешността на замъка и взехме билети. Трябва да се отбележи, че гид-ът беше на чешки (раздадоха ни листовки на английски) и беше забранено да се снима. Е, аз от време на време щраквах незабелязано 🙂

Първата зала беше тази за игри, като по стените бяха закачени всевъзможни трофеи и оръжия. Мебелите бяха изработени като за най-видни особи, които често са посещавали мястото в миналото.

Кромержиж Kroměříž

Поглед към градината – тук можеше да се снима.

Кромержиж Kroměříž

Самият „трон“ на местния духовен владетел, чието седалище всъщност е бил замъкът. По стените имаше много картини, които не бих си позволил да определям като стил.

Кромержиж Kroměříž

Все по-криво поради снимането без да гледам от апарат, висящ отстрани. Огромната по височина и размери зала, която в момента се използва за концерти.

Кромержиж Kroměříž

Мраморната зала с много красиво изрисуван таван и орнаменти по стените.

Кромержиж Kroměříž

Неусетно мина повече от час, потопени в красотата, излязла от едно старо време. При следващо идване бих посетил градините и кулата. След излизането от замъка се озовахме на централен площад, където имаше интересна артистична инсталация с шарени столчета.

Кромержиж Kroměříž

Тръгнахме обратно към Злин, но там нямах време за разходки и посещения. Други от групата успяха да посетят зоологическата градина на Злин, в която също имало замък и доста сравнително свободно пуснати животни. Докато бяхме в Кромержиж ми направи впечатление, че имението във Визовице (което смятах за не толкова интересно) присъстваше на едно табло с интересни обекти. Затова реших да проверя 🙂

Визовице Vizovice

Голяма сграда с хубава градина, но за съжаление по-голямата част на градината беше затворена по време на рок фестивала.

Визовице Vizovice

Надникнахме вътре – отново имаше доста трофеи и типичен стил. Обаче часовете за посещение бяха следобед и останахме само с надникването. Един стар препариран лешояд, който не ми е познат (вероятно чисто африкански вид).

Лешояд

Една табела в центъра на Визовице, която изглеждаше интересно на български – печена колена зебра 🙂

Pecena kolena a zebra

Една снимка от хълмовете над Визовице, докато се сипеше лек дъждец.

Чехия, област Злин

Време за отпътуване от Чехия по живописния път към небето.

Чехия, област ЗлинВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *