Обновени галерии и Аневското кале

Покрай многото блогове и снимки съвсем бях забравил, че не съм слагал снимки в галериите от доста време. Така се взех в ръце, поразгледах и събрах различни снимки, които вече са качени и може да разгледате в менюто отгоре 🙂

След повторното разглеждане на снимки  от края на 2015-та година реших, че си струва да разкажа и за една разходка до средновековната крепост Аневско кале (Копсис). Реших да отида там, защото не бях ходил от малък, въпреки че много пъти съм бил наоколо. Калето се намира в Стара Планина, близо до град Сопот. Може да се стигне с кола до подножието на стръмния масив, където започва Балкана. А от там – само по стръмните пътеки. Реших да мина по пътека, която излиза в задната част на крепостта, и след прилична обиколка стигнах тук.

аневско кале

Времето беше страхотно за сезона, а гледката встрани към стръмните планински долини – зашеметяваща.

централен балкан

Част от внушителните стени все още се извисяват гордо векове след изграждането си. Тази гледна точка ми напомни на обложката на един стар албум на Motorhead.

аневско кале

Яркото слънце и големият контраст изглеждат по-добре на черно-бели кадри.

аневско кале цитадела

Искаше ми се да хвана момента, когато двете най-високи стени са почти равномерно осветени, но зимното слънце вече беше ниско и сянката ми непрекъснато беше в кадър. Реших да не я крия и се получи интересно 🙂

сянка

Такива спокойни и интересни места ми действат доста отнасящо. Чак като погледнах към Розова долина и снижаващото се слънце се сетих, че е време да поемам обратно надолу по криволичещата пътека.

розова долинаВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *