Korpiklaani и Аркона 1.11.2015, София, България

Есента дойде, листата започнаха да падат и … дойде време за малко фолк метъл 🙂

Може би на доста странични хора това звучи странно като съчетание, но вплитането на фолклорни мотиви в творчеството на рок и метъл групи често дава изненадващо свежи резултати. Korpiklaani са една от най-любимите ми групи в това направление и не бяха наминавали насам цели 5 години. А от тогава се смениха и двама от групата – култовият цигулар Hittavainen и тихият акордеонист Juho Kauppinen бяха заменени съответно от Tuomas Rounakari и Sami Perttula. Не съм толкова запознат с творчеството на Аркона, но също ми беше интересно да ги видя и чуя на живо.

Стигнах пред клуба около обявения час за отваряне на вратите и вече имаше доста голяма тълпа. За съжаление, когато този клуб е пълен, вътре съвсем не е комфортно, особено при банди, които предполагат раздвижване. Всичко с часовете на излизане беше точно и Аркона излязоха пред вече пълния клуб.

аркона 2015 софия българия

Маша и компания доста се понравиха и беше видимо, че има доста хора, дошли специално за тях. Вплитането на руски фолклорни елементи в музиката им беше много приятно. На мен ми хареса мелодичността им, но като не разбирам руски – звучеше колкото близко, толкова и неразбираемо 🙂

аркона 2015 софия българия

Аркона бяха на сцената точно 1 час. След половин час почивка за смяна на оборудването излязоха и Корпиклаани с веселото Хей, Хей, Хей! (откриващата Viinamäen mies от новия албум Noita).

korpiklaani 2015 sofia bulgaria

След това започна и класиката Journey Man, а тълпата наоколо стана като врящо море. Чак няколко песни по-късно успях да поснимам пак. Басистът Jarkko изглеждаше почти епично с тази бяла брада.

korpiklaani 2015 sofia bulgaria

След първите няколко парчета се заредиха такива от последните 2 албума – Noita и Manala, но бяха основно тежки и ми липсваха малко по-мелодични класики. Явно Jonne е оставил по-мелодичните неща за соловата си кариера. Китаристът Cane рядко беше на предна позиция, но от време на време се виждаше загадъчната му усмивка.

korpiklaani 2015 sofia bulgaria

За съжаление леко по-танцувалното разбутване, подходящо за музиката, беше заменено с грубо пого. Явно има хора, за които няма значение типа на музиката. Това в този тесен клуб допълнително попречи да се насладим на изпълнението на групата. По време на изпълненията се появи и втори гост-цигулар, чието име така и не можах да чуя като го представиха.

korpiklaani 2015 sofia bulgaria

Jonne обикаляше наляво-надясно по малката сцена и създаваше настроение. Особено след култовите Happy Little Boozer и Vodka. На моменти някои от жестовете и мимиките на вокала напомняха на тези на Джак Спароу от Карибски пирати 🙂

korpiklaani 2015 sofia bulgaria

След малко повече от час и половина вдигнатият акордеон означаваше, че е време за довиждане и край на третия концерт на Korpiklaani в България (втори в София).

korpiklaani 2015 sofia bulgaria

korpiklaani 2015 sofia bulgaria

На този концерт предварително бяха обявили, че е забранено снимането към сцената и внасянето на всякаква фото и видео техника. Мисля, че е крайно време организаторите да помислят повече за комфорта на хората преди да се занимават с това, че някой ще направи малко снимки.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *