Впечатления от Samsung NX500

От известно време снимам с фотоапарат и обективи от Самсунг. Това, което ми хареса е, че системата предлага някои много добри обективи на прилични цени. А сензорите, които използват, са едни от най-добрите на пазара. Имах интерес да пробвам едно от новите тела – Samsung NX500, особено от гледна точка на подобренията в автофокусната система. Реших, че Софийският маратон е добра възможност да се провери и питах в photo-forum.net, ако някой с това тяло ще е там. Не се появиха такива, но колега от по-далеч изненадващо предложи да изпрати неговото NX500 за тестове. Благодарение на него стана възможно да придобия лични впечатления от този фотоапарат.

Тестовата комбинация изглеждаше така:

samsung nx500 lenses test setup

Тялото + моите 4 обектива – NX 30mm f/2 Pancake, 45mm f/1.8 [T6] 2D/3D, 60mm f/2.8 Macro ED OIS SSA и 85mm f/1.4 ED SSA.

 

Начални впечатления (спрямо моя NX300):

Още по-леко тяло, но и с пластмасов гръб под дисплея.

Две колелца за по-лесен контрол, без да се влиза в менюто на апарата.

Приятен подвижен дисплей с възможност за обръщане нагоре на 180°.

По-добре защитено от случайно завъртане колело с режими на снимане (P, A, S, M…).

Скосен около спусъка и леко заоблен за по-голямо удобство горен панел.

 

Докато се запознавах с възможностите на апарата, се оказа, че наблизо има състезание по културизъм. Реших, че няма по-добро запознаване от снимането 🙂

trec cup bodybuilding

Като цяло апаратът ми направи добро първо впечатление като фокус и резолюция, само автоматичният бял баланс биеше повече към червеното. Ето галерия с 32 снимки от състезанието (снимките са с обектив 85 1.4).

Стана време за маратона, където снимах основно с 85 1.4 и по-малко с 45 1.8. Целта беше да видя представянето на следящия фокус при бързо движение. С 45 1.8 нещата се случваха доста бързо и точно:

32 Софийски маратон

Изненадващо за мен беше, че дори и с по-бавен обектив като типичния портретен 85 1.4, следящият фокус работеше добре. Най-много изпуснати кадри имаше, когато обектът се движеше едновременно към мен и настрани.

32 Софийски маратон

Пробвах варианти за следящ фокус при 1 или повече фокусни зони. Следенето  на всички зони не успяваше всеки път да проследи обекта и най-добре беше да използвам конкретна точка.

32 Софийски маратон

32 Софийски маратон
Галерия с 96 снимки от маратона.

Друго, което ме вълнуваше – представянето при различни светлинни условия, като например концерт. Получих фото-акредитация за концерта на китарния виртуоз Joe Satriani. Комбинацията NX500 + 85 1.4 се справи добре и в този случай, като ISO-то беше 1600/3200. След като настроих техниката според условията и моето виждане почти нямах брак. Може би тук на моменти малко ми липсваше визьор.

joe satriani sofia джо сатриани 2015

joe satriani sofia джо сатриани 2015

joe satriani sofia джо сатриани 2015

Блог с повече снимки от концерта.

Снимките от концерта и маратона са от JPEG без особени манипулации. Забелязва се и подобрение в изображението, излизащо директно от камерата, а това е много важно за репортаж.

Остана време и за малко портретни проби, разбира се отново с 85 1.4. Тук нямах никакви проблеми 🙂

есен портрет светлина

SAM_0415_1

есен портрет с фотоапарат

Блог с повече снимки от портретната фотосесия.

Един нощен кадър с 30/2 за проба на високото ISO (в случая 6400):

samsung nx500 high iso test

Като цяло тук от RAW има доста чисто изображение с приятен монохромен шум. Интересно е липсата на осезаем цветен шум в RAW, може би има повече софтуерна намеса в уж суровия файл. В JPEG нещата изглеждаха по-зле като детайл и шум – ето сравнение JPEG срещу RAW на 100% :

raw vs jpeg high iso test Samsung nx500

И един кадър с 60 2.8 Macro OIS:

samsung nx500 60 2.8 macro ois

Всъщност макрото беше единственият от тестваните обективи, с който не се усещаше голямо подобрение в скоростта на фокусиране с NX500.

Преди да тествам апарата не очаквах да има голяма разлика спрямо NX300. Но по-добрата матрица и автофокусна система + някои външни подобрения и 4К видео дават ясно изразена стъпка напред в правилната посока. Е, поне ако слуховете за замразяване на производството на фотоапарати от Самсунг не се окажат верни 🙂Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *