Лешояди от Източните Родопи – 2015

Краят на пролетта в последните години не минава без да посетя Източните Родопи за наблюдение и снимане на птици. След миналогодишното изживяване не ми трябваше много време да мисля и в началото на юни пристигнах отново в района на Маджарово.

Тази година фототехниката, подходяща за „wildlife“ фотография на диви животни, предоставена ни от Канон България, беше още повече от миналата, като бяха донесени и излeзлите от тогава фотоапарат 7D Mark II и обектив 100-400L IS II. Най-високият клас фототехника позволи дори и на непрофесионалисти като нас да уловим качествено страхотни моменти. Това, съчетано с добрите условия в укритията „Балджа“ направо ни разглезиха 🙂

И така дойде сутринта (или по-скоро нощта), когато трябваше за да се разположим в укритията по тъмно. Ставането в 3, за да има време да стигнем до мястото и да разположим техниката преди изгрев, винаги си е било приключение. След това сякаш минава цяла вечност преди да се зазори и малко по малко да се появят първите птици и диви животни. Този път се оказа, че някой и през нощта е посещавал мястото и храната е разхвърляна наоколо. После видяхме вълк и лисица, които вероятно са се възползвали от тъмнината. Така този път първите птици, които дойдоха, бяха няколко гарвана, а след това се появи и черна каня. Въпреки внушителният ѝ вид сивите врани не се притесняваха да седят наблизо, дори понякога се закачаха.

лешояди родопи каня

В предишните си идвания не бях засичал канята на това място, а този път даже дойдоха 2. Тези грабливи птици са много красиви за наблюдение.

родопи каня полет

След това се появи и египетски лешояд, който успях да щракна в полет.

египетски лешояд родопи полет

Мина доста време, а белоглавите лешояди кацаха някъде в страни. Вече бяхме започнали да мислим, че няма да се появят много от тях, но в 9 сутринта като по команда започнаха да се спускат един по един. Спокойствието беше нарушено от започналото шумно угощение.

лешояди родопи

лешояди родопи

лешояди родопи

След като поснимахме, се опитах да хвана малко повече динамика и полет. Тогава един от лешоядите се спусна отгоре.

лешояди родопи

Египетските лешояди също бяха доста по-атрактивни по време на кацане и излитане, но след идването на по-големите се държаха малко по-настрани от основната трапеза.

лешояди родопи

По време на снимането щракнах няколко кадъра и през стъклото за наблюдение в укритието, което въпреки покритието, не позволяващо да ни видят, беше много удобно за наблюдение на цялата картинка.

лешояди родопи

лешояди родопи

А през това стъкло беше и малко по-лесно да се предвиждат кацащите и излитащите, отколкото като се гледа само през обективите 🙂

лешояди родопи

лешояди родопи

лешояди родопи

Някои от птиците имаха маркировка по крилата или пръстени по краката, които помагат на орнитолозите да следят движението и поведението на птиците.

лешояди родопи

Хванах някои връхлитания, които изглеждаха драматично, въпреки че е по-скоро демонстративно и птиците не се нараняват.

лешояди родопи

лешояди родопи

Скоро храната свърши, лешоядите малко по малко се издигнаха и след няколко кръгчета поеха към висините.

лешояди родопи

И когато всичко свърши, излязохме от укритията за една обща снимка – този път без фотоапаратите 🙂

участници укритие пленер 2015

До нови срещи!2 Отговори на “Лешояди от Източните Родопи – 2015”

  1. Валентина каза:

    Прекрасни снимки!!!!! Има толкова динамика, усеща се такава любов към природата!

    Покрай Вашите снимки се амбицирам да уча курс по фотография, за да мога и аз да се наслаждавам с апарат в ръка.
    Иначе съм родена в това място, и макар че от дете не живея там, не минава година без да го посетя …..
    Поздравления!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *