Малка гръцка почивка – Неи Пори

Все по-често с началото на по-топлото време отправям поглед към южната ни съседка Гърция. Причините са най-вече приятното време в края на пролетта и възможността за съчетаване на почивката с разходки и посещение на различни места.

За тази малка ранна почивка избрах Неи Пори (Νέοι Πόροι), малко курортно селце на брега на морето в област Пиерия, на стотина километра южно от Солун. Така изглеждаше първият изгрев от там:

Неи Пори, Гърция

Интересно е, че както е на брега, мястото е и в полите на планината Олимп. Така по изгрев може да се наблюдават и първите лъчи, галещи още заснежените върхове.

Неи Пори, Гърция

Доста рибарски лодки също се виждаха сутрин на фона на спокойното море.

Неи Пори, Гърция

На края на селцето има влажна зона, образувана в делтите на 2 реки, която е дом на много птици. За съжаление паркът, направен там, не беше отворен. Но гледката от плажа по изгрев напомняше снимки от саваната.

Неи Пори, Гърция

Успях да наблюдавам някои интересни птици, а други дори да заснема. Като този розов скорец (Sturnus roseus), какъвто не бях виждал преди, въпреки че в България би трябвало да има по-голям шанс да го срещна.

Неи Пори, Гърция, Розов скорец

Маковете също бяха нацъфтяли в полето.

Неи Пори, Гърция

Това бяха сутрешните снимки, по-късно е време за плаж, където рядко снимах. Слънцето е по-високо и светлината не е така приятна за фотография. Е, освен ако не се получи такова хало в небето през рехавите облаци 🙂

Неи Пори, Гърция

Много ми харесват някои от дървените стълбове и жици, дават приятен подреден контраст на фона на небето.

Неи Пори, Гърция

Дори отскочих до гарата на селцето, която всъщност е част от линията Солун-Атина. Беше изключително спокойно, само преминаващият влак създаде шум.

Неи Пори, Гърция

Винаги е добре да имаш под ръка дълъг обектив, особено ако птички като тази зеленика (Chloris chloris) решат да подскачат по тръните.

Неи Пори, Гърция

Преди залез разходката по плажа е много приятна, а там плажът беше много приятен и дълъг с километри и в двете посоки.

Неи Пори, Гърция

Рамка на плажа и все още празен спасителен пункт в рамката ми се сториха интересни за поредната фото-пауза.

Неи Пори, Гърция

Улиците на Неи Пори бяха много широки и прави, с растения покрай къщите. Интересна комбинация между рози, палма и приятна залезна светлина.

Неи Пори, Гърция

Покрай плажа имаше приятна алея за разходки с колело… или може би с лодка 🙂

Неи Пори, Гърция

Тъй като слънцето се скрива малко по-рано зад Олимп, повече време след залеза остава светло. Достатъчно, за да се снима малкия син параклис пред църквата на селото.

Неи Пори, Гърция

Е, направих ви съпричастни на една малка част от почивката, а може да разгледате и за разходката ни до Метеора 🙂Един отговор за “Малка гръцка почивка – Неи Пори”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *