Метеора

 Метеора е едно от най-известните и посещавани от туристи места в Гърция. Съчетанието на необикновена природна красота и манастирите, кацнали по скалите, правят мястото уникално. Всички сме виждали снимки от там и беше време да го посетим.

Нарочно избрах работен ден, за да избегнем скупчването на твърде много хора. Пътуването от брега, където бяхме отседнали до Метеора ни отне около 2 часа и стигнахме почти по обяд. Времето беше облачно и приятно за обикаляне, а скалите, още преди да стигнем до тях, изглеждаха внушително.

IMG_9936_

Кацналите на почти непристъпни скали манастири изглеждаха много приятно, като продължение на скалата.

IMG_9935_

Решихме първо да отидем до най-високо разположения манастир Преображение Господне известен по-просто като Големият Метеор (Megalo Meteoro). Там естествено имаше най-много посетители. До самия манастир се стигаше по стълби, виещи се по скалата. Вътре имаше оставени за разглеждане стари изби и нещо като голяма кухня.

IMG_4968_

По натам имаше отделено място за малко военна история от средновековието до Втората Световна Война. Повечето надписи бяха само на гръцки език и така пропуснах възможността да видя техния прочит на балканските войни например.

IMG_4956_

Стигнахме и до музея на манастира, където имаше доста интересни църковни реликви, но беше забранено снимането. В църквата – също. Имаше и интересна костница, където се съхраняват черепите на починалите монаси. Скоро излязохме на мястото, от където се откриваше много красива панорамна гледка към скалите и някои от другите манастири. А надолу си изглеждаше направо страшничко 🙂

SAM_0400_

Ето такава гледка пък се откриваше от стълбите на входа на манастира.

IMG_4970_

Тук малко се разсеях от гледките заради някои интересни птици, които явно също бяха харесали скалите за свой дом. Например този Син Скален Дрозд (Monticola solitarius).

IMG_9929_

После продължихме надолу и се разсеях от друго „животно“ – скалата в дясно погледната от този ъгъл прилича на зайче, шепнещо нещо на манастира 🙂

SAM_0398_

От паркинга пред Големия Метеор имаше хубава гледка и забелязахме една беседка, към която се насочихме.

SAM_0402_

След малка почивка и любуване на пейзажа продължихме към двата манастира, които бяха от другата страна. И пак спирахме на няколко места за снимки.

IMG_4992_

А от тук се откриваха и различни гледки към манастирите, покрай които вече бяхме минали.

IMG_9956_

Един по-широк поглед, от който се виждаха 4 от манастирите.

SAM_0430_

Стигнахме и до последния манастир по пътя ни – Свети Стефан, който изглеждаше много приятно, но беше затворен по това време. Облаците, надвиснали над съседните планини, ставаха все по-тъмни и решихме да не чакаме бурята да ни настигне там (въпреки, че буря на Метеора сигурно е мечта на много пейзажисти).

SAM_0440_

За финал една панорамна снимка, която е препоръчително да видите по-голяма:

IMG_4984_Panorama_logo2 Отговори на “Метеора”

  1. Браво за кадрите, друго си е човек да има времето да се разходи и потърси интересните и не толкова тривиални ракурси встрани от пътя 🙂

    • Не сме мърдали много в страни от пътя. Може да изглежда по-различно, заради снимането с различни обективи (от ултрашироко до доста дълго фокусно разстояние). А и нямам кадри с гледна точка от по-ниско от манастирите, като преглеждах снимките забелязах и този пропуск 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *