Кометата Lovejoy от Витоша

Аз рядко се занимавам с астрофотография, особено на нещо по-различно от луна или звездно небе. Точно обаче, когато нямах конкретна идея за снимане, колега предложи да опитаме да заснемем кометата Lovejoy. Доста съмнително ми изглеждаше с моята подготовка и знания за астрономията да успея да направя прилична снимка на комета, която дори не се вижда с просто око, но пък звучеше интересно да се опита. Идеята беше да се снима от място на Витоша, където светлинното замърсяване от София не е чак толкова видимо. Задължително условие беше и нощта да е безлунна и ясна. Намерихме сравнително подходящо място и започнахме да правим контролни кадри, за да намерим къде е кометата. Снимането ставаше доста бавно, настройките и местенето на стативи на тъмно и студено отнемат доста време. Ето и един от кадрите, на които се видя зелената точка (в дясната част по средата), която търсехме.

lovejoy comet vitosha bulgaria

Интересният цвят на тази комета ни накара да се опитаме да направим по-близки кадри. Липсата на техника за астрофотография не ни позволи да направим кой знае колко впечатляващи снимки, но почти се вижда малко от опашката на кометата. Аз като цяло дори не очаквах да успея да заснема нещо повече от точка.

lovejoy comet vitosha bulgaria

 Опитах няколко снимки с различни обективи, като някои се получиха сравнително прилично. При увеличаването на фокусното разстояние обаче ставаше и по-трудно да се нацели точно кометата и фокуса. Експонации за повече от няколко секунди идваха много заради движението на Земята. Ето друг кадър с по-различна обработка на цветовете.

lovejoy comet vitosha bulgaria

Като видях, че едва ли ще изкарам нещо по-добро от Lovejoy с наличната ми техника, направих и няколко нощни фотографии на мястото, където снимахме.

lovejoy comet vitosha bulgaria

Не след дълго позамръзнахме от минусовите температури високо в планината и беше време да се прибираме отново към града. Останах доволен от интересната нощна фотография, която се получи 🙂Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *