До Фото Форум Фест 2014 и назад

Да събереш много и различни фотографи на едно място и да им предоставиш интересни възможности е трудна задача.Напоследък ежегодният Фото Форум Фест се справя доста добре и местата се запълват бързо. Тази година събитието се проведе в село Баня до Разлог, като мястото предоставяше възможности за разходки с различна насоченост. Всъщност разходката започна още на идване, като бях решил да пътувам през Юндола, и при хубаво време да има възможност за спиране и снимане. Всъщност времето не беше лошо, но сивите облаци и не особено изчистеният въздух не бяха особено подходящи. Все пак на места имаше приятни гледки.

(За по-нетърпеливите кликнете на някоя от снимките и може да ги прегледате по-удобно, въпреки че без историята не е същото 🙂 )

Фото Форум Фест 2014 есен

След като пристигнахме в хотела се оказа, че иначе приятното място в момента претърпява ремонт и около него не е особено приятно за снимане. Затова първият ден беше за почивка, поздравяване с познатите лица и ориентиране в обстановката.

На другата сутрин обаче бяхме решили да се разходим малко по-далеч – към село Ковачевица. Селото е архитектурен резерват с красиви стари къщи. Бяхме на около 70 км от там, така че тръгнахме веднага след закуска, за да има достатъчно време. Колкото повече пътувахме по пътя към Гоце Делчев, наоколо ставаше все по шарено и красиво, така че нямаше как да не спрем и по пътя.

Фото Форум Фест 2014 есен

След това продължихме напред към Лещен – хубаво селце малко преди Ковачевица с подобен архитектурен стил.

Фото Форум Фест 2014 есен в Лещен

Фото Форум Фест 2014 есен в Лещен

От тук(б.а. селата са в Родопите) се откриваше и хубава гледка към заснежените върхове на Пирин.

Фото Форум Фест 2014 гледка към Пирин

Всъщност между Лещен и Ковачевица е разположено село Горно Дряново, което е типично помашко село от Родопите. Разликата между него и другите села, разположени само на няколко километра, е сякаш са в различни държави. След лекия културен шок продължихме към Ковачевица. Тук сякаш времето беше спряло някъде преди век.

Фото Форум Фест 2014 есен в Ковачевица

Фото Форум Фест 2014 есен в Ковачевица

След обиколка по тесните улички ми се прииска да видя селото някъде отстрани, където да може да се видят къщите на фона на красивата есенна премяна на гората наоколо.

Фото Форум Фест 2014 есен в Ковачевица

Фото Форум Фест 2014 есен в Ковачевица

А самата гората също беше страхотна за снимане.

Фото Форум Фест 2014 есен в Ковачевица

Освен това правеше хубав, но и малко разсейващ, фон за портрети 🙂

Фото Форум Фест 2014

Стана време да се прибираме обратно към мястото на ФФФест-а, защото ми се изскаше да се включа в предвидената следобедна пейзажна разходка някъде из Пирин. Стигнахме навреме и тръгнахме към хижа Безбог. За съжаление се оказа, че лифтът не работи. Времето, което имахме до залез, не позволяваше да отидем на друго интересно място и само спряхме надолу по пътя покрай река. Там повечето сложиха широките обективи и стативите за пейзажи с размазване на водата, но аз продължих по-нагоре по пътека из гората. Самата гора беше смесена и не предоставяше много уникални есенни гледки, но за сметка на това имаше доста интересни гъбки.

Фото Форум Фест 2014 гъбки в гората

А някои изглеждаха почти извънземно при близко макро.

Фото Форум Фест 2014 гъби макро

Смрачаваше се и снимането на гъби без статив в тъмна гора ставаше доста трудно. Затова се върнахме към хотела, малко разочаровани от не толкова успешната пейзажна разходка. А когато се стъмни, става време за Фото Форум Фест парти, където имаше достатъчно репортажни фотографи, за да няма нужда да снимам и аз. Хей, ако четете, не забравяйте да ми пратите снимки от времето, когато музиката стана доволно твърда за моя вкус 🙂

На другата сутрин след закуска посетих една от лекциите, което ми напомни за студенстките години и ранните лекции след късни купони. След това тръгнахме към село Добърско, известно с уникалната си църква. По пътя правих кратка отбивка за пейзажно снимане.

Фото Форум Фест 2014 есен

И по-дълга отбивка за малко есенни портрети.

Фото Форум Фест 2014 есенен портрет

След това стигнахме и до самото село и църквата, която отвън изглеждаше малка, но вътре впечатляваше с уникални стенописи и история. Снимането обаче е забранено, така че щракнах само един бърз документален кадър, на който се вижда и известното изображение, за което някои смятат, че е образът на Иисус в нещо като ракета.

Фото Форум Фест 2014 църква в Добърско

Всъщност мен лично ме впечатлиха наистина много красивите и запазени стари стенописи и интересната история.

След обяд нямахме конкретни планове и направихме бърза проба на студиото, което беше на разположение по време на фестивала.

Фото форум Фест 2014 студио бюти

Заради малко разпилените мероприятия на Фото Форум Фест-а този следобед не можах да се ориентирам къде кое и кога се случва, затова в крайна сметка решихме да се разходим до минаващата наблизо теснолинейка. Докато се подготвяхме и умувахме какво да снимаме, се чу далечна свирка на влак, който май минава само 2 пъти дневно от там. Когато наближи и ни видя, свирна още няколко пъти, сигурно, за да се убеди, че странните хора около линията в средата на нищото са наред и няма да скочат пред влака. 🙂 Аз реших да не стресирам допълнително машиниста като снимам срещу него с подготвените голяма светкавица и допълнителни приспособления. Все пак направихме и няколко проби.

Фото Форум Фест 2014 портрет на теснолинейка

На връщане обратно към село Баня забелязах голяма постройка, която приличаше на гара. След кратък спор дали е или не е все пак отидохме да проверим. Оказа се масивната изоставена гара на селото, място, което изглеждаше много интересно за фотография.

Фото Форум Фест 2014 изоставена гара

 След разглеждане и преценяване дали това място е опасно намерихме дори мястото на гишето за билети.

Фото Форум Фест 2014 - снимки на гарата

А запазените врати и прозорци също бяха интересни за потретни проби.

Фото Форум Фест 2014 портрет на гарата

 За съжаление вече доста се смрачаваше, а не исках да използвам само изкуствено осветление.Реших, че, ако има и други ентусиасти на другата сутрин преди отпътуването, може да се върнем и да се опитаме повече артистични идеи. За съжаление, въпреки няколкото предварителни уговорки, тежката вечер и късното лягане явно отказа другите ентусиасти и в крайна сметка се отдадохме на релакс спа центъра. Все пак на свечеряване направих и един кадър на селото отстрани.

Фото Форум Фест 2014 село баня на свечеряване

А на другата сутрин вече всички се подготвяха да отпътуват, имаше и няколко финални снимки пред официалния банер за пленера, където бяха сложили никовете на всички участници.

Фото Форум Фест 2014 realnoncho

 Така неусетно мина и този Фото Форум Фест, а това беше моята гледна точка без снимки от купоните и масовките. До нови срещи 🙂

 7 Отговори на “До Фото Форум Фест 2014 и назад”

 1. Тед каза:

  Супер е Нончо!

 2. 100 decors каза:

  Страшна красота! Напълни ми душата и очите 🙂
  Модела е невероятен!
  Поздрави З.

 3. Любо Митов каза:

  Поздрав и от мен! Снимките са супер! Не можахме по=обстойно да говорим на феста, но мисля догодина да повторя, така че ще се видим.

 4. Neddrag каза:

  Чудесни снимки.

 5. idivanov каза:

  Чудесен фотопис!
  Поздрави и на фокус!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *