Малки градчета от Трансилвания – Сигишоара и Медиаш

Тази година за обиколката из Румъния преди RockStadt Exteme Fest избрах начална точка на север – Сигишоара. Избрах го заради това, че е малък град със запазена стара средновековна централна част и се намира в сърцето на Трансилвания. След целодневно пътуване от София през Русе, Букурещ и Брашов привечер стигнахме на мястото, което бях избрал – малък хотел над града с много хубав изглед към централната му част.

Сигишоара / Sighisoara

 А леко приглушено тупуркане някъде под нас и поглед настрани откри и къде се намира гарата.

Сигишоара / Sighisoara

Времето беше много приятно и останахме навън за почивка, бира и хапване.  Нощта се спусна малко по малко, но старият град се оказа не толкова добре осветен, поне от позицията, на която бяхме. По-интересно се отличаваше само бялата ортодоксална църква.

Сигишоара / Sighisoara

На другия ден целта беше да се разходим до Медиаш и някои от укрепените църкви в района (за това ще разкажа в отделен блог).

Медиаш също е малък град, възникнал през Средновековието, а в почти всички снимки от там присъства църквата Света Маргарет  (Biserica Evanghelica Sfanta Margareta / Margarethenkirche).

Медиаш / Medias

Това е укрепена църква от 15-ти век с часовникова кула, построена по-късно. За самата църква се стига през голяма порта, която води във вътрешния двор. Направихме една бърза обиколка,  имаше няколко интересни сгради с исторически надписи (всички на немски или румънски) и едно училище към църквата. За съжаление към самата кула (вдясно на снимката) пътят беше затворен.

Медиаш / Medias

Посетихме разбира се и самата църква, но тя беше единствената през цялото ни посещение, в която беше забранено снимането. Всъщност не разбрах защо, отвътре беше сходна с доста от другите в района.

След това направихме малка разходка из централната част, в която имаше някои приятни улици със шарени къщи, типични за района. Някъде по това време жегата си каза думата и направихме почивка с лимонада (каквато предлага почти всяко заведение в района) 🙂

Медиас / Medias

По-късно се върнахме отново в Сигишоара, този път направо в стария град. А там едно от най-известните места е родната къща на Влад Цепеш а.к.а. Дракула. Наоколо процъфтяваше бизнеса със сувенири, имаше табели, приканващи към барбекюто на Дракула. Иначе ярките къщи изглеждаха интересно, но някак не се вписваха за къща на няколкостотин години. Е, поне цялата туристическа атракция тук почива на исторически доказани факти за Влад (за разлика от приписания му замък в Бран).

Сигишоара / Sighisoara

Точно до нея стои най-високата, а може би и най-красивата постройка в стария град – часовниковата кула. В долната част под нея през средновековието е бил главният вход на града.

Сигишоара / Sighisoara

Определено изглеждаше внушително и за щастие скоро не е била „реставрирана“ с прясна замазка и боя.

От това място се виждаше и една от старите бойни кули на града, която изглеждаше сякаш сега е приключила последната битка под нея. Харесват ми исторически места, които изглеждат автентично.

 Сигишоара / Sighisoara

Продължихме към другия край на стената около стария град и там естествено имаше друга кула – Turnul Cizmarilor (Shoemaker’s Tower).

Сигишоара / Sighisoara

После тръгнахме нагоре през града. Шарените стари къщи и автентична настилка придаваха приятна атмосфера. Неслучайно стария град на Сигишоара е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Сигишоара / Sighisoara

Така стигнахме до най-високата част на хълма, където се намират старото училище, готическа църква и … гробище.

Сигишоара / Sighisoara

От тук се вижда и една от най-старите сгради в града – Turnul Franghierilor (The Ropemaker’s tower), която е била част от най-старата отбранителна стена около върха на хълма.

Сигишоара / Sighisoara

А на самия връх е издигната тази готическа църква от 14ти век, наречена буквално църквата на хълма (Biserica din Deal / Bergkirche). Тя обаче вече беше затворена за посещения.

Сигишоара / Sighisoara

Тези дълги покрити стълби, водещи надолу, всъщност в миналото са служели, за да могат учениците да стигат по-лесно до училището през зимата.

Сигишоара / Sighisoara

По залез тръгнахме да се прибираме, но забелязахме внушителен рояк птици около бялата църква и решихме да наминем наблизо. Седяхме, докато се стъмни, и наблюдавахме как птиците ту се втурваха като рояк над църквата, ту се успокояваха и накацваха близките дървета. Беше доста интересно, почти като началото на някой трилър 🙂 

Сигишоара / Sighisoara

Ето с тази гледка по изгрев започна последната ни сутрин в Сигишоара.

Сигишоара / Sighisoara

Така стана време да се отправим на юг…2 Отговори на “Малки градчета от Трансилвания – Сигишоара и Медиаш”

  1. WⲞW jіst what I was looking for.Came here by searching for 2014

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *