Rockstadt Extreme Fest 2014 – ден първи

След като миналата година останах много приятно изненадан от  фестивала Rockstadt тази година не се поколебах отново да се свържа с организаторите за фото акредитация и да планирам нова обиколка из Трансилванската част на Румъния. Отново получих потвърждение (за разлика от българските организатори, с които така и не ми се получава) и бях готов за нова порция екстремен метъл в средата на август 🙂

Тази година фестивалът се беше разраснал с втора сцена, активна от нулевия ден (13 август) и през нощта, след като приключи главната сцена. Когато пристигнах на мястото, веднага ми направи впечатление, че автомобилите и хората са видимо повече от миналата година. Забелязваха се коли, бусове, дори каравана с български регистрации – тази година доста повече българи бяха решили да посетят Рокщад. Къмпингът на фестивала, който тази година беше на стадиона, беше пълен.

Rockstadt camping

Въпреки дъждовното лято, седмицата, когато беше фестивалът, започна доста горещо. Не се изненадах, че организаторите са се погрижили за това, и няколко маркуча с пулверизатори носеха прохлада (помните ли София Рокс, където нямаше и помен от вода в жегата).

Rockstadt - beating the heat

Понеже Misery Index не излязоха, както беше по програма, а започна друга, непозната за мен група, продължих със снимките из публиката.

Rockstadt red hair headband

Rockstadt - ready for metal

Искам да подчертая, че бях на мястото като фотограф и не съм напълно запознат с всички стилове и групи, затова ще пропусна да правя коментари и оценки за бандите, за да не ставам смешен в очите на феновете. Ето така изглеждаше листа с групите за Рокщад 2014:

Rockstadt bands

Започна да се смрачава, когато излязоха Fleshgod Apocalypse – интересна дет метъл банда от Италия, която включваше и пианист, и жена с вид и глас за опера.

Rockstadt - Fleshgod Apocalypse

Rockstadt - Fleshgod Apocalypse

Бандата беше посрещната много добре от вече доста многобройната публика.

Rockstadt - audience

А тази година, освен другите подобрения, сцената беше също по-висока и голяма, което позволяваше добра видимост и от по-отдалечените от сцената места.

Rockstadt - Fleshgod Apocalypse

След това дойде време и за Belphegor да излязат в мрака, за да представят тежко съчетание от блек и дет метъл.

Rockstadt - Belphegor

Rockstadt - Belphegor

Зад барабаните се усещаше почти призрачно присъствие.

Rockstadt - Belphegor

Светлината почти през цялото време беше оскъдна и едноцветна, подчертаваща силуетите на изпълнителите.

Rockstadt - Belphegor

Настана време и за хедлайнерите за тази вечер – едни от пионерите на дет метъла Obituary, а феновете се бяха подготвили.

Rockstadt - audience

Групата излезе както подобава – тежко, класическо, безкомпромисно.

Rockstadt - Obituary

Rockstadt - Obituary

Едвам хващах малко от лицето на John Tardy, което в повечето време беше в тъмно или покрито с коса.

Rockstadt - Obituary

Това ми беше първият концерт на живо на Obituary и групата определено остави приятно впечатление и вдъхваше респект от сцената.

Rockstadt - Obituary

Това беше от ден първи на фестивала. След като публикувам блог за всеки един от трите дни, ще пусна и една галерия с повече и по-големи снимки 🙂

>> Рокщад – ден втори

>> Рокщад – ден трети

>> Галерия с повече и по-големи снимки

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *