Пролет в Холандия: Делфт

Отдаде ни се добра възможност за неколкодневно пътуване в Холандия през пролетта. Тъй като има какво да се види – ще споделя малко снимки и преживявания. Поради краткото време и желанието да видим повече неща няма фото-шедьоври, но ще може да разгледате през моите очи 🙂

Първата ни разходка започна в Делфт – приятно старо градче с интересна история и архитектура. В делничния следобед беше много добра идея за първа разходка, докато свикнем с велосипедите и каналите.

IMG_4328_

Може би първото нещо, което прави впечатление, е старата църква на Делфт – Oude Kerk, надвиснала над канала. В случая не става въпрос за оптическа илюзия – кулата на църквата е наклонена, като разликата в горната и долната част е около 2 метра.

IMG_4331_

Променливото време правеше интересни заигравки със светлината и облачното небе.

IMG_4346_

Стигнахме до общината на Делфт – интересна старинна сграда, около която разбира се не липсваха велосипеди.

IMG_4354_

А пред общината беше широк площад, завършващ с внушително стърчащата Nieuwe Kerk или Новата Църква. Интересно е, че новата църква всъщност е строена през 14-15 век и е около 2 века по-нова от старата. 

IMG_4356_

Тук разбрахме за възможността да се изкатерим до върха на кулата, като това ставаше по извити стъпала вътре в самата кула. До най-високото място имаше няколко площадки за наблюдение, а от най-високото гледката към площада изглеждаше така:

IMG_4366_

В далечината сред къщите в централната част се виждаше и старата църква.

IMG_4363_

А от другата страна съвсем до площада имаше друга интересно изглеждаща църква, която обаче явно не беше толкова стара и известна.

IMG_4362_

Гледката отгоре беше наистина зашеметяваща, но комбинацията с вятъра и тесния парапет не предразполагаше за дълго любуване. Общо взето мястото не е подходящо за хора със страх от високо или клаустрофобия, особено ако има повече хора. Заслизахме надолу, а стъпалата изглеждаха безкрайни.

IMG_4397_

На по-ниските площадки гледката над Делфт също беше хубава.

IMG_4374_

 След като слязохме от кулата, разгледахме и част от магазините с известния традиционен ръчно изрисуван син порцелан. Delft Blue се прави в града от 17-ти век и е много изящен, което обаче се отразява и на цената – традиционна ваза за лалета може да струва от няколкостотин до няколко хиляди евро.

IMG_4402_

След това тръгнахме към единствената оцеляла стара порта на града. Е, преди това пътя ни за малко беше прекъснат от преминаващ по канала плавателен съд.

IMG_9669_

Накрая стигнахме до Oostpoort – източната порта на Делфт, която от тази гледна точка много приличаше на лица, зейнали срещу мен.

IMG_4424_

Сблъскахме се и с един от проблемите в Холандия – при толкова много велосипеди и канали доста колела приключват там и се налага общините да почистват каналите от тях:

IMG_4716_

На смрачаване стигнахме и до сградата на военния музей Legermuseum, който наскоро е бил преместен за да се съедини с музея на военната авиация.

IMG_4708_

Накрая остана време за една нощна снимка на канала до старата църква:

IMG_4731_

Делфт с оказа много хубаво място, където може да се запознаете с част от старата история на Холандия.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *