Canon EF-M 11-22 F4-5.6 IS STM – Тест и ревю

  При цифровите фотоапарати със сменяема оптика са интересни обективите, които нямат аналог при компактните апарати. Ултрашироките обективи са точно такива и ни дават възможност за обхващане на неща, които биха били невъзможни да се обхванат с една снимка и нормален обектив. Аз следя от доста време възможностите при ултрашироките, но не виждах най-доброто за мен като цена и качество на изображението. Тогава се появи Canon EF-M 11-22 F4-5.6 IS STM – малък и не много скъп, с обещаващи първи отзиви. След известно умуване накрая си го взех и в тази статия ще споделя моите впечатления.

Първо като го видях, забелязах, че като големина е горе-долу колкото китовият EF-M 18-55 IS STM и седи компактно на М апарата.

Canon EF-M 11-22 IS STM

Това обаче е в прибрано състояние. Една от особеностите на обектива е, че трябва да се изпъне в позиция за снимане. Това става с натискане на един малък бутон отстрани и едновременно въртене в посока на часовниковата стрелка.

Canon EF-M 11-22 IS STM

При това предната част се издава малко напред и почти не се променя по цялата дължина на вариото.

Canon EF-M 11-22 IS STM

С това се свиква след малко снимане и става без много замисляне. Челната леща на обектива е малка и позволява монтиране на 55мм филтър, който понякога може да е доста по-евтин от по-големите. За съжаление Канон отново не добавят като включен аксесоар сенник, което едва ли вече учудва някой.

И така, като човек който не е имал ултраширок обектив, винаги съм се питал колко точно е по-широко. Затова един от първите тестове, които направих, е от снимки на няколко дължини. На най-широкото съм сложил и рамка, за да се види по-ясно какво се получава с повечето от стандартните китови обективи, обикновено започващи на 18мм.

Canon EF-M 11-22 IS STM

Разликата в горните снимки е очевидна и веднага идва следващия въпрос – колко е качествено такова ултрашироко стъкло като острота и изкривявания, особено по краищата. Ето една снимка на максимално отворена бленда F4 при 11мм:

Canon EF-M 11-22 IS STM

Изглеждаше доста добре, малко винетиране, малко изкривяване, но напълно запазване на остротата. На тези настройки е най-голямото винтиране, което може да се види от този обектив като цяло. Ето линк към снимката в голям размер – https://nonchoiliev.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_38101.jpg

Горните снимки на различни дължини и бленди не показаха видими слабости, дори и на отворена бленда на най-широкото. Исках обаче да видя как стоят нещата навън и при различни условия. Затова направих една зимна разходка на Витоша. Ето тук се вижда какво кривене има обектива при снимане в гора.

IMG_38661s

На по-голяма снимка се виждат някои слабости около контрастните контури в горния ляв ъгъл – https://nonchoiliev.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_38661.jpg

По време на тази разходка имах възможност да пробвам и как се представя обективът при снимане срещу светлина. Доста от ултрашироките обективи имат проблеми с това заради заоблените си предни лещи, които понякога правят доста неприятни дефекти.

IMG_3835s

От няколкото проби, които направих, бяха резултатите бяха близки – получава се едно кръгло лилаво петно, но като цяло доста добре контролирано.

Резултатите в тестовете досега изглеждаха много добре, но все пак не бях използвал много ултрашироки преди. Искаше ми се да тествам срещу друг подобен обектив и така се намери колега със Сигма 10-20 4-5.6, който е популярен и доста подобен като параметри. Така започнах с кадър на 11мм от Canon:

IMG_38971s

Пълен размер – https://nonchoiliev.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_38971.jpg

Ето и кадърът от Сигма:

IMG_39091s

Пълен размер – https://nonchoiliev.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_39091.jpg

Това, което се вижда е, че в средата на кадъра обективите не показват голяма разлика, но колкото повече отиваме към края, толкова повече качеството при Сигма пада видимо. 

Направих и проба на 22мм от същото място:

IMG_39041s

Пълен кадър – https://nonchoiliev.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_39041.jpg

Направих и още няколко тестови кадри с двата обектива при различни ситуации, ето 100% отразъци:

Canon 11-22 vs Sigma 10-20

Това което се видя при всички тестови кадри е, че на широкия край краищата на Сигма-та са видимо по-зле, като под F8 – направо неизползваеми. Не исках да задълбочавам тестовете си с 2 обектива, защото все пак е възможно и да не съм попаднал на много добра бройка от Сигма, на базата на което да предам грешна представа.

За малко да забравя и класическия тест с тухлена стена 🙂

IMG_3924s

IMG_39271s

Вижда се изкривяването на 11mm, но нищо страшно за толкова широк обектив.

И понеже минималното фокусно разстояние е само 15см, трябваше да тествам и снимане на близки обекти:

IMG_4016s

IMG_4017s

Добра острота и чак учудващо близко фокусиране. Дори на 22мм може да се види как изглежда бокето на обектива (което в повечето случаи просто не се вижда).

При горните тестове се замислих за стабилизацията и колко ефективно работи. Моето впечатление е, че като цяло помага, но не е нещо страхотно – ако очаквате спокойно да правите снимки на 1 секунда от ръка – няма да ви е толкова лесно. Обективът работи при фокусиране не по-зле от другите обективи за М и е безшумен, което може да е добре за хората снимащи видео. А за видеото не мога да кажа отзиви, защото не снимам такова.

 

Като заключение бих казал, че малкият Canon EF-M 11-22 F4-5.6 IS STM се оказва един от много добрите широки обективи за кроп камери, а като цена/качество трудно биха се намерили достойни конкуренти. Е няма перфектни неща – може би щеше да е добре този обектив да е 9-18 или с фиксирана бленда по цялата дължина, но това вероятно щеше да е за сметка на компактността и цената…

Ако имате мнения, препоръки или допълнителни въпроси – пишете, може да е полезно и за други 🙂

 6 Отговори на “Canon EF-M 11-22 F4-5.6 IS STM – Тест и ревю”

 1. Иво Пашов каза:

  Полезно ревю на непопулярен, но явно качествен и прецизен обектив. Намирам го за добро решение за туризъм, панорама, както и тесни пространства. Ползвам EOS M със 18-55 и 22мм. С удоволствие бих допълнил комплекта и с този 11-22мм.
  EOS M е сравнително бърз при фокусиране с 22мм. Интересно ми е как 11-22мм се държи на видеозаснемане при по слаба осветеност.
  Поздрави за ревюто.

 2. Bate Borko каза:

  С интерес прочетох ревюто. След време може
  да се замисля за такава комбинация за туристически снимки.
  Имаш хубави снимки в категориите.
  Поздравления!

 3. J.H.Park каза:

  Sigma 10-20, which one ?

  newer F3.5 EX DC HSM ? or older F4-5.6 EX DC HSM ?

 4. Александър каза:

  Чудя се към днешна дата какво ти е мнението за този обектив. Иначе за видео съм го ползвал няколко пъти и на слабо осветление просто не става – тъмен е. Иначе стаблизацията и фокуса му се справят чудесно и с това.

 5. Мнението ми не се е променило особено – много добро изображение от приятен компактен обектив. Видео не снимам и може би наистина не е точно подходящ за видео на тъмно, но ако снимах видео бих гледал Samyang 12 2.0. 11-22 продължава да е най-доброто за парите си, единственото което се е променило е, че вече има и евтин Canon EF-S 10-18 за канонски кроп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *