Нончо Илиев / Noncho Iliev

„Art for art’s sake“

Сайтът е направен за нещата които харесвам да правя и нещата с които обичам да се занимавам и защото някой друг може да намери нещо полезно или интересно за себе тук. Това няма нищо общо с това на колко години съм, какво правя всеки ден, откога се занимавам с нещата с които искам…

Нончо Илиев / Noncho IlievОбичам да пътувам на всякакви места, намирам за интересни и хубави различни неща на местата където съм. Всяка малка странност, несъвършенство или различие е едно богатство, което може да бъде докоснато или подминато, въпрос на лично усещане и желание. Може би затова се чувствам добре където и да пътувам и това ме зарежда с много положителна енергия. Повече ми харесва там, където не всичко е подредено и уредено, такива места често са по-живи, цветни и интересни. Смятам, че е добре за мен да общувам с интересни хора с които има какво да си кажа и съответно да пропускам общуване с хора, с които се видимо се разминавам.

Нончо Илиев / Noncho IlievХаресва ми да се занимавам с фотография, така мога да „събирам“ моментите, които радват окото и съзнанието ми. Харесват ми различни типове фотография и когато мога снимам с удоволствие. Харесва ми да снимам на рок/метъл концерти, защото харесвам музиката, енергията и самото сценично поведение на групите. Така се получават и интересни кадри, които колкото и снимащи да има се получават уникални кадри. Това разбира се не става лесно заради специфичните условия на снимане.

Друго което ми харесва да снимам е природата, независимо дали става въпрос за пейзаж, животни или макро. Има толкова много красота, за която просто трябва точен момент, правилно място и очи за да го видиш. За мен е много приятно да успея да заснема част от дивата природа, може би и защото обичам да се разхождам и да наблюдавам.  Опитвам се да следвам светлината и понякога успявам, въпреки че в повечето случаи съм критичен към това което съм успял да заснема. Не обичам много нагласени кадри, направени заради самата снимка – малко от тях изглеждат добре за мен, в повечето случаи ми изглеждат изкуствено. Това може би е и защото аз лично не се справям добре в правенето на такъв тип фотография, а и хората които могат да го правят наистина добре не са много.

Радвам се на свободата, която ми дава любителската фотография, защото мога да си позволя да реша какво бих желал да снимам без да съм притиснат от това да правя снимки на всяка цена от които не бих бил доволен. В крайна сметка винаги съм отворен за интересни предложения за фотография, никога не знаеш какво може да те грабне и в каква посока може да те насочи дори и малко снимане извън стандартната творческа територия.

И не – моята камера не прави хубави снимки, аз правя такива!

 

Участвал съм в няколко изложби и ако тук не се похваля къде тогава 😉 :

От любов към живота (2010)

Снимай! Не убивай! (2012)

Зрънце любов във вашия обектив (2013)

София и европейските столици (2013)

Нощен живот (2014)

Дивото / The Wild – FIAP (2016)